Az Új KALÁSZ 2016. augusztus-szeptemberi száma.

Tartalomjegyzék

Börtön és óvoda (Nemes Éva)  3   A címoldal képéhez (UZS)15
A szívtelen szolga (Unger Zsuzsa)  4   Judit nővér (Magyar Kurír) és utolsó üzenete16
Életünk színtere 2. (Unger Zsuzsa)  5   Mi van fölöttünk? (Lechner Judit)17
Nem fog elszemtelenedni? (Unger Zsuzsa)  5   Egymás kedvéért születtünk (Pécsi Rita – NÉ)19
Vívódunk (Beer Miklós)  6   Michelangelo a tanítványaihoz (Illyés Gyula)20
Az élvezet (Pavel Velikanov)  8   Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)21
Embertelen és emberhez illő élet (Végh László)  9   Kalász a nemzetek között (Komolafe Magdolna)22
A magyarok szimfóniája (Szent Gellért legendája) 10   Kis Kalász (Szilágyi Melinda)23
Siess keresztény (kotta) 10   Nyúliskola (Romhányi József)24
Egy 450 éves évfordulóra (Nényei Pál) 11   Recept: Bécsi almás pite25
Korlátlan hatalom (Vaszil B. Nyeszcjarenka) 13   Kunszentmárton (Vlasits Györgyi)27
Tornácomon (Tompa Mihály) 15  

R é s z l e t e k

Börtön és óvoda

A börtön és az óvoda keveréke, ez a szocializmus. Az ember odaadta az államnak a lelkét, a lelkiismeretét, a szívét, cserébe pedig kapott élelmiszer-fejadagot – vallja az egyik áldozat.

A szívtelen szolga

A király ismét maga elé idézi adósát, és számon kéri tőle – immáron nem a pénz kezelését, hanem a másik emberrel való bánásmódot. Ha rajta megkönyörült, akkor neki is irgalmasnak kellett volna lennie társával szemben! Gonoszságával azonban eljátszotta hitelét. Ugyanolyan sorsra jut, mint a másik, akit az adósok börtönébe záratott.

Életünk színtere 2.

Irgalmat várnak, akik bűnbe estek, mert olyan kegyetlen megbélyegzettnek maradni. Irgalmat várnak a hitetlenek, akik nem érzik jól magukat a bőrükben, de nem tudnak abból kibújni. Irgalmat várnak a hívők, akiknek vallásossága örök élcelődés tárgya.

Vívódunk

Komolyan vesszük-e Jézus szavait, amikor arról az emberről beszél, aki egyre nagyobb csűrökbe gyűjti a termést? Ha fékezni akarjuk a bevándorlást, akkor ezeket az egyre nagyobb csűröket ne itt építsük fel, hanem ott, ahol ténylegesen nagyobb a szegénység. És ne morzsákat szórjunk az éhezőknek.

Tornácomon

Végtére elborul s nyomasztó nagy éj lesz: / A levert lélek egy sötét vágyat érez: / Nem élni! nem élni! / De egy-egy csillag gyúl a felhőkben távol: / Remélni! remélni!

Judit nővér

Judit nővért az utolsó héten felkereste Udvardy György pécsi megyéspüspök, aki idehaza szoros munkakapcsolatban állt vele. Szentmisét mondott betegágyánál, és elhozta magnószalagon Judit nővér alábbi üzenetét (nem igazítottunk a szöveg magyartalanságán; így talán még inkább hozzáhallhatjuk saját, jól ismert hangját.)

Egymás kedvéért születtünk

Már a méhen belüli életünkben eldől, hogy agyunk férfias vagy nőies beidegződéssel fejlődik-e ki, illetve milyen lesz hormonjaink befolyása. Így tehát, ha gyermekeink egy lakatlan szigeten nőnének fel, a fiúk ott is harcolnának a többi fiúval a hatalomért, a lányok pedig babusgatósak lennének és papás-mamást játszanának. Az, hogy egyenjogúak vagyunk, politikai kérdés lett, de hogy egyformák vagyunk-e, ez már nem lehet politikai kérdés! Ez biológiai, pszichológiai tény, a Teremtés törvénye!

Azt olvastam az újságban

A nagy divatmárkák (Zara, Gap, H&M) részére kambodzsai nők napi 12 órás műszakban varrják a ruhákat, ezért havonta 140 dollárt (kb. 39 ezer forintot) keresnek. Szegény nőknek a munkahelyre utazás is életveszéllyel jár: nincs tömegközlekedés, ezért zsúfolt teherautókon zötykölődve teszik meg az utat. Tavaly mintegy hétezer varrónő szenvedett balesetet ütközések miatt, és 130-an életüket is vesztették. (MN 2016. 5. 10.)