Az Új KALÁSZ 2013. június-júliusi száma.

Tartalomjegyzék

Bóbitától a teljességig (Nemes Éva)  3   S te újra itt vagy! (H.M.–Nényei Gáborné)14
A Kopasz (Weibl Lipót)  4   Létrára fel! (Richard Rohr)15
„Játszadoztak” velünk
(Kertész Lajosné)
  5   Tiszta szerelemmel a tiszta házasságba
(Fábry Kornél)
16
Gárdonyi Géza (önmagáról)  7   Mélyen a vár alatt (Lechner Judit)17
Esti harangszó (Gárdonyi Géza)  9   Péter leintett vallomása (Alfred Schilling)19
Egri csillagok (Gárdonyi Géza)  9   Azt írja az újság (Unger Zsuzsa)21
A világi hívek apostolkodásról (Unger Zsuzsa) 10   Hírek, események (Zilah, Martonvásár, Vác, Szombathely, Esztergom)22
Harmadik (Bódás János) 12   Elmélyülten (Anthony de Mello)24
Mami és Kemi (dr. Pávics Lászlóné) 13   Saláta receptek (dr. Pávics Lászlóné)25
A gólyához (Tompa Mihály) 14   Bujáki élő viselet27

R é s z l e t e k

Bóbitától a teljességig

A szépséget nem kilószámra mérik. Másképp is lehet azt tekintetni, mint a fodrászműhelyekben s a nemzetközi szépségversenyeken. Azok az öregasszonyok tele vannak lélekkel. Homlokukat megnemesítette a fájdalom. Fáradt, kihamvadó szembogarukban az emlék izzik, a jóság és tudás. Mellettük a fiatalasszonyok valóban színtelenek, üresek és még tartalmatlanok.

Gárdonyi Géza

Mikor először hallottam orgonát, arra gondoltam, hogy az angyalok muzsikája ez a földön: mély áhítat szállt meg. Szerettem a templomba járni. Szerettem a tömjénfüst illatát, a virágvasárnapi körmenetet, a nagypénteki gyászt, a Nepomuki- és egyéb litániákat, a ministrálást.
Néha felmentem a kórusra is, ahol egy régimódi, fabillentyűs orgonácskán játszott a mester, míg oldalt az orgonánál nagyobb fújtató rúdját a hasával nyomta a legnehezebb gyerek.

A világi hívek apostolkodásáról

Bizony az is nagy feladat tapasztalatok során megtanulni, hogy miképp működik együtt az emberi akarattal az isteni szándék: mikor kell időt hagyva a Lélekre bízni valamit, és mikor kell máris serényen nekigyürkőzni a halaszthatatlan tennivalónak. Ezt más szavakkal úgy is mondhatnánk: a világ pörög, a templom falain belüli egyház pedig mintha az időtlenség kényelmében lebegne. (Ám az emelkedettséget, a mennyei békét a hívek joggal elvárhatják, amikor templomba mennek, amikor istentiszteleten vesznek részt).

Tiszta szerelemmel a tiszta házasságba

Amikor azt látom, hogy a lányok a mai divatot követve túl sokat mutatnak meg bizonyos testrészeikből, akkor csak annyit mondok nekik: mindenki azt mutatja magából, amire a legbüszkébb. Két melle meg feneke mindenkinek van. Ennél te sokkal több vagy! Egy titkot is meg szoktam osztani velük; kell az igényesség, kell, hogy valaki adjon magára, de valójában a szeretet tesz széppé.

Mélyen a vár alatt

A kerékpározás egészséges, környezetkímélő közlekedési eszköz, a kamaszok felesleges energiáját is jól levezeti, de a gyerekeknek először gyalogolni kellene megtanulni. A szülővel együtt, kézen fogva, szemlélődve megtapasztalni a világot, és megerősödni a saját test ritmusában. A szívverés, a légzés, a járás egymáshoz hangolódása az első években sokkal fontosabb, mint a sebesség megtapasztalása! Alig kerülnek ki a babakocsiból, járműre ültetik őket, és lekövezik előttük az anyaföldet, mert a kerék a csupán ember taposta ösvényen, használhatatlan.

Péter leintett vallomása

Ha Máté magatartását magunkévá akarjuk tenni, akkor egyrészt mi is tisztelettel tekintünk Péter feladatára, amelyet Jézus egyházában betölt. Másrészt:
Óvakodunk és magát az egyházat is óvjuk a hatalmát illető félreérthetőségektől. Nem dicsekszünk primátussal, nem a főhatalom átadásáról beszélünk. Mert ha jól megnézzük, Máté sem ezeket domborította ki, hanem Jézusról tett tanúságot. Bátran csatlakozzunk hozzá: Jézus, Te vagy az Istentől küldött messiás, az élő Isten, a mi jóságos mennyei Atyánk Fia!

Azt írja az újság

Miután múlt évben két kecske tartotta rendben a párizsi Tuilériák [tüilériák] kertjének gyepét, idén máshol is állatokra cserélték a motoros fűnyírót. A megoldás nemcsak a környezetet óvja, de sokkal olcsóbb is, ráadásul a turisták kedvelik a legelésző jószágokat. Ürülékük néhány nap alatt szagtalan talajtápanyaggá változik, egy kifeszített villanypásztor távol tartja tőlük a kutyákat és más betolakodókat.

Bujáki élő viselet

Szoknyájukat Palócföldön a bujákiak alakították ki legrövidebbre és a legtöbb alsószoknyával. Az alsó szoknyát pendelynek hívják és vászonból készül. Az anyagot nagy ráncba szedik le, ezért 6-7 méter anyag is kell az elkészítéséhez.