Az Új KALÁSZ 2021. június–júliusi száma

Tartalomjegyzék

Régi, nyáron megjelent lapjainkból (Nemes Éva)
  3
Gender, avagy kerengés a nemek körül (UZS)
16
Fohászok
  4
Azt olvastam az újságban (UZS)
17
Eső (Fekete István)
  5
Fiú legyek-e vagy lány? (Dr. Demeter Katalin)
18
Az Úr temploma Jeruzsálemben (Morton)
  6
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
19
Erdélyi Zsuzsanna (Csukás Györgyi)
  8
Egy sütemény száz arca (Dr. Demeter Katalin)
21
Szemérmes hit (U. ZS.)
10
Hírek, események (Tápiógyörgye, Bp., Vác)
22
Olajfák, az örök megújulók (Lechner Judit)
11
Ahogy mégis lehetett (NG)
24
Megkapaszkodva (Bierbrunner Anikó)
12
Alkotó munka (Kósa László)
25
A Covid fricskái (Unger Zsuzsa)
14
Lejtőre jutottam (N. N.)
26
A kultúra megtartó ereje (Bedő–NGné)
15
A sümegi vár (Vlasits Györgyi)
27

Részletek

Régi, nyáron megjelent lapjainkból

Minden nap az Úr napja. Úrnapja ünneped mégis különleges öröm. Azt gondoljuk, a körmenetben mi visszük Őt, pedig Ő vezet minket. Egész életünk egy nagy processzió, s naponta az örökkévalóság szirmain taposunk. Az úrnapi sátrakból az Ige szól a négy égtáj szellemi, lelki hajléktalanjai felé. (2001)

Pünkösd

Az Ószövetségben zarándokünnep volt, ezért is zsúfolódtak oly sokan Jeruzsálemben, amikor a Lélek kiáradt az apostolokra.

Az Úr temploma Jeruzsálemben

Valahányszor Jézus Jeruzsálembe ment, látnia kellett a szorgoskodó munkásokat a hatalmas templomtömb valamelyik részén. Heródes temploma egészen csak harmincnégy évvel a keresztre feszítés után készült el. És nyolc évvel azután örökre elpusztult a lángokban.

Erdélyi Zsuzsanna

Ezek a rendszerint családi közösségben hagyományozott, magukban elmondott, egyházi jóváhagyást nélkülöző imák többségükben Krisztus és Mária szenvedéséről szólnak, s céljuk a rontás, a bajok, betegségek, távoltartása, elűzése, az üdvösség biztosítása. Bennük pogány kori elemek keverednek keresztény apokrif, vagy a kánonból rég kikopott elemekkel és egyéb olyan középkori műfajokkal, amelyeknek írásos emlékei nem maradtak fenn.

Szemérmes hit

Az érett hívő azonban legtöbbször szemérmes. Nem fut, nem kiabál, mellét nem döngeti. Mivel hite mindig Istent keresi, átérzi, hogy mérhetetlen mélységek és magasságok vonzzák őt: a Kimondhatatlan bennünk és fölöttünk. Így aztán nem fölényes, és nem vetemedik magabiztos kioktatásokra.

Olajfák, az örök megújulók

Van most a koronavírus-járvány okozta válságban valami hasonló kihívás, mint amivel a megcsonkolt olajfák kerülnek szembe. Életünk nagyon sok területén a hatalmas „visszavágás” után most mi is az újratervezés időszakát éljük. Talán még vannak néhányan, akik az eddigi életüket szeretnék visszakapni teljes egészében, de egyre többen inkább egyfajta megújulásban, megtisztulásban reménykednek.

Megkapaszkodva

Az egyetemi tanulmányokról lemondtam, de nagyon akartam másokon segíteni. Először a vak és mozgássérült gyerekek otthonába látogattunk el. Anna nővér ajánlotta, hogy a pontokból álló vakírásnál segíthetek. (Olvasás közben ugyanis a tapintás hatására hamar eltűnnek a pontok, ezért állandóan szükség van a pótlásra.) Megtanultam a vakok abc-jét, a pontozó gépet ujjakkal kellett nyomogatni. A munkám használhatatlan volt, mert az ujjaim különböző erősségben tudták a billentyűket működtetni. Volt, ami alig nyomódott be.

A kultúra megtartó ereje

Az emberek nem azért dolgoztak megállás nélkül napestig, hogy télen Thaiföldre menjenek nyaralni, vagy Dél-Amerikába repüljenek megnézni a Machu Picchut, hanem azért, hogy túléljenek. A munkamegosztást nem marketingszakemberek, szociológus megmondó emberek, családsegítő szociális munkások tanították meg nekik, hanem az élet.”

Gender, avagy kerengés a nemek körül

Napjainkban a csonkítást hazánk és az ENSZ törvényei is tiltják. A szivárványos tábor ezért alamuszin lopakodik. Egyrészt „érzékenyíteni” akar. Már e kifejezés is hamisan képződött. Hisz nem arról van szó, hogy érzékennyé váljunk valami iránt, hanem éppen ellenkezőleg: legyünk tompák! Ami korábban felháborított volna, azt most nézzük el. Ami rendellenesség volt, azt tekintsük rendjén valónak.

Csodapatika tábor

A táborba 11 tizenéves lány jött az ország minden részéről. A lányok a hosszú bezártság miatt nagyon élvezték a napsütést, a várost, a közös játékokat és a jó hangulatú tábortüzet.