Az Új KALÁSZ 2021. április–májusi száma

Tartalomjegyzék

Régi húsvéti lapjainkból (Nemes Éva)
  3
Griffmadár (Fekete István)
17
Milyen igénnyel lépett fel Jézus? (G. Lohfink)
  4
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
19
Feltámadási himnusz (ortodox, kotta)
  5
Tavaszi kezdés (Szent-Gály Kata)
20
Húsvéti lecke (Pilinszky János)
  5
Azt olvastam az újságban (U. ZS.)
21
A Szent Sír és a megsiratott város (Morton)
  6
Hírek, események: Sabjanics Józsefné, Tóth Kr.
22
Pilinszky János (Éger Veronika)
  8
Rakott kel (recept)
24
Kitelepítve (Bierbrunner Anikó)
10
Hétköznapi vidámság
24
Hegyeket mozgató hit (U. ZS.)
12
Zsákolás a csillagokig (Szurmay Zoltán)
25
Izabellától a sarokkádig (Dr. Demeter Katalin)
13
A nap születése (Pilinszky János)
26
A Föld napja, a Föld éve (Lechner Judit)
15
Menekülő élet (N. G.)
26
Szövetség vagy szerződés (Nényei Gáborné)
16
A diósgyőri vár (Vlasits Györgyi)
27

Részletek

Régi, húsvéti lapjainkból

A húsvéti nyuszi német származású. Állítólag régen, húsvétkor szokás volt tojásaival együtt császármadarat ajándékozni. A császármadár németül Haselhuhn, röviden Hasel, a nyúl német neve pedig Hase. És nyuszi hopp, mit ád a népi szófejtés? A nyuszi máris csokivá változva nyakig, illetve fülig ül a tojásokban. (2014)

Milyen igénnyel lépett fel Jézus?

Éppen hogy nem prófétaként, aki csupán továbbadja Isten szavát. De nem is előfutárként, aki nála nagyobbra, egy utána eljövő személyiségre utal, hanem úgy, mint aki önálló hatalommal szólal meg. Emlékezzünk csak a Jézus mondásaiban oly gyakori, isteni tekintéllyel megszólaló „én”-re.

A Szent Sír és a megsiratott város

Titus 30 éves volt, amikor Krisztus után 70-ben megérkezett Jeruzsálem falai alá hatalmas seregével. Összesen körülbelül 60–80.000 ember. A város, amelyet most az ostrom borzalmai fenyegettek, már megízlelte a harcok szörnyűségeit, mert a történelem egyik legvéresebb polgárháborúja tombolt falai között. Fanatikusok, túlzó nacionalisták és közönséges banditák tartották megszállva egy-egy negyedét, és háborút viseltek egymás ellen. Az utcákon a szó szoros értelmében csurgott a vér.

Pilinszky János

A budapesti piarista gimnáziumban végzett, hívő katolikus Pilinszky az ötvenes évek fullasztó légkörében sem hagyott fel az irodalommal: ekkor keletkeztek verses meséi – mint például az Aranymadár és A nap születése. 1959-től pedig az Új Ember katolikus hetilap munkatársaként elkezdte írni azokat a rövid, bibliai, bölcseleti, művészeti tárgyú elmélkedéseket, tárcákat, kritikákat, melyek emberi és költői magatartásának, világlátásának megismeréséhez a legpontosabb kulcsot adják az olvasó kezébe.

Kitelepítve

Az alig 20 négyzetméteres szobánkban még négy ágyat sem lehetett elhelyezni, nemhogy szekrényt és asztalt. Én egy láda tetején aludtam 8–13 éves koromig. A belső szobában laktak a háziak, és rajtunk keresztül közlekedtek. Az idős mama éjszaka gyertyával a kezében többször kilátogatott a távoli budiba. Jövet-menet nyitva hagyta az ajtókat. Anyám mindig felkelt és becsukta. A vasutas fiú is éjszaka jött haza a munkából, bányászlámpással világítva magának. A kitelepítés első szakaszában éjszaka rendőrök is ébresztettek bennünket ellenőrzés céljából. Később ezt a műveletet nappalra tették át.

Izabellától a sarokkádig

A mai fogalmaink szerinti tisztálkodás a XIX-XX. század fordulóján alakult ki. Addig a gazdagok, az előkelőségek is csak a hálószobában elhelyezett mosdóállványt használták. A mosdóállványon helyezték el a mosdótálat, egy nagyobb kancsót a hideg és egy kisebb kancsót a meleg víznek. A használt vizet vederbe öntötték, úgy vitték ki. A rangot, a vagyont a kellékek anyaga: fa, bádog, fajansz, porcellán mutatta meg.

Azt olvastam az újságban

Ferenc pápa szerint minden pap számára fontos az emberi lélek ismerete. Ő például amikor észreveszi magán a kapkodást, akkor Bach muzsikáját hallgatja, mivel ez megnyugtatja és így segít neki a probléma megoldásban. (vasárnap. hu 2021. 2. 28.)

A diósgyőri vár

2014-ben nekiláttak a vár felújításának az eredeti tervek és korabeli festmények alapján. A vár két szint magasságig újra felépült a délnyugati torony kivételével. Ez már jóval régebben villámcsapás következtében rongálódott meg; ezért – és az antik hatás kedvéért – a tornyot nem állították helyre. A másik három, újjászületett palotaszárnyban viszont helyreállították Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várkápolnát és a királynék lakótermét is.

A nap születése

Mert akkor már tudhatták mindenek, / hogy azután az éjszaka csak álom, / amit a fénylő valóság követ.