Az Új KALÁSZ 2020. október–novemberi száma

Tartalomjegyzék

Babák és bábák kertjében (Nemes Éva)
  3
Képelmélkedés (Róm 8,19–20)
15
Milton, Munkácsy és Szonja (Nemes Éva)
  4
Ima Földünkért (Ferenc pápa)
16
W. Sándornak (Rónay György)
  4
Hatvanéves jegyzetek (UZS)
16
Remények és távlatok (Unger Zsuzsa)
  5
Azt olvastam az újságban (UZS)
17
Aradi vértanúk és az özvegyek (Múlt-Kor)
  8
A magyar nyelv étlapja
18
Haynau (NÉ)
  9
Karantén alatt és köztes időben
19
Ringató rímek (Krizsán Ildikó)
10
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
19
Dajkarímek (Magyar néprajzi lexikon)
11
Dicsérjünk helyesen! (Dr. Demeter Katalin)
21
Altató (Móra Ferenc, kottával)
11
Hírek, események (Pettend, Vác, Sümegprága, Bp,)
21
Elsősorban feleség és édesanya (Kertész Mária)
11
Hamis pecsenyezsír (Vojtek Katalin)
25
Bölcsőtől a koporsóig (Kosztolányi Dezső)
13
Kassa – Szent Erzsébet székesegyház (Vlasits Gy.)
27
Áldott légy, Urunk! (Lechner Judit)
15
 

Részletek

Babák és bábák kertjében

Állj meg, mit futkosol! A menny benned ragyog, / akkor hiányzik csak, ha másutt hajszolod! (Angelus Silesius)

Milton, Munkácsy és Szonja

Életútja nem mondható sikeresnek, mert királyellenes tevékenysége miatt letartóztatták, műveit elégették és meglehetősen elszegényedett. Amikor teljesen megvakult, művei leírásában lányai segítették. Londonban halt meg 65 éves korában.

Elsősorban feleség és édesanya

Kézdivásárhelyen élünk három gyerekünkkel, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Család-pasztorációs Központjának vagyok a munkatársa most már a férjemmel együtt. Tizenéves koromban egy hivatástisztázó lelkigyakorlaton kezdtem el nőként meghatározni, felfedezni magamat. Már akkor letisztult bennem, hogy nőnek lenni csoda, varázslat, titok, és jó megőrizni ezt a titkot. Mind a mai napig, ha látok valami szépet, értéket egy nőben, azt megpróbálom magamévá tenni, magamban kifejleszteni.

Remények és távlatok

A végső állapot nem az lesz, ami balul ütött ki, hanem Isten eredeti teremtő terve fog megvalósulni. Ennek képszerű bemutatása jellemző módon az ószövetségi reményvilágból merít: a Jelenések könyve mennyből alászállott Jeruzsálemként láttatja. Más helyütt – szikárabban fogalmazva – azt halljuk, hogy Krisztus fősége alatt egyesül az egész teremtettség.

Aradi vértanúk és az özvegyek

Nagysándor Józsefnek aradi fogsága idején menyasszonya volt, Schmidt Emma személyében. Róla később Barabás Miklós festett képet: a vértanú tábornok katonai kabátja és egyik győzelmes helyszíne, a budai vár van a háttérben. Emma 1853 áprilisában ment férjhez, mégpedig Klauzál Gáborhoz, a Batthyány-kormány miniszteréhez, akitől három gyermeke született. 1898 körül halt meg.

Ringató rímek

Sütő András Szuzai menyegző drámájához írt előszava: „A gyermekkor az elme álma. A tudatnak még karcolatlan, hófehér mezeje. Az ifjú azé lesz, aki ezt a mezőt szavaival teleírva- álomállapotából a gyermeki elmét magának fölébreszti.”

Ima földünkért

Érintsd meg azok szívét, akik csak a haszonra törekszenek, a szegények és a föld kárára! Taníts meg, hogy felfedezzük minden dolog értékét, hogy ámulattal tekintsünk rájuk, hogy felismerjük: szoros egységben vagyunk minden teremtménnyel végtelen világosságod felé vezető utunkon!

Hatvanéves jegyzetek

Az embereket sokszor nem az érdekli, hogy a te oldaladon van-e az igazság, hanem az, hogy egyáltalán van-e jogod kimondani. • Mindig a főnökömé az utolsó szó, de azért amint befejezte, én utána még mindig gondolok valamit.

Kedves Lányok!

Tetszene neked egy ilyen Kalász-csoport? Nézz körül, hátha már működik ilyen a tájékotokon. Esetleg érzel magadban lelkesedést, hogy te legyél a településed Rita nénije? Ha igen, vedd fel a kapcsolatot a Kalász-központtal, egyeztess a plébánosoddal, gyere el a Kalász vezetőképzőjére, ismerj meg minket, gyűjts magad köré fiatalabb lányokat és indulhat a munka.

Dicsérjünk helyesen!

A dicsér szót egyaránt rövid i-vel írjuk és és rövid i-vel ejtjük.

Harminc éves a megújult Kalász

Tavaly augusztusban merült fel az ötlet, hogy Pettenden, a KALÁSZ bölcsőjénél ünnepeljük meg 30 éves újjászületésünket. Nem fogadta túl nagy lelkesedés, hiszen a kápolna aprócska, nincs víz, nincs áram a területen, nincs egy pad sem, a mellette lévő kis liget elhanyagolt….
Ahogy telt az idő, mégis elindult a szerveződés, fellángolt a tenni akarás.