Az Új KALÁSZ 2020. augusztus–szeptemberi száma

Tartalomjegyzék

Jöttek, álltak, dőltek (Nemes Éva)
  3
Zöldhulladék az erdőszélen (Humusz)
17
Ünnep és imádkozás (Unger Zsuzsa)
  4
Ölj meg egy verebet (Agrárium)
18
Rabszolgaság tegnap és ma (NÉ)
  6
Tücsök New Yorkban (N. N.)
18
Rabének (kotta)
  7
Azt olvastam az újságban (UZS)
19
Fogolykiváltó Boldogasszony (Szent-Gály Kata)
  7
Ne segítsen a gyerek!(Dr. Demeter Katalin)
20
Kincses kis ládika (Krizsán Ildikó)
  8
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
21
Gólyahűség (boredpanda.com)
  9
Elbúcsúzott a Kalász Pávics Marikától (N. G-né)
23
Vidám kérdések
  9
Emlékmorzsák (Szilágyi, Fekésházy, Unger)
24
Nemeshegyi Péter (jezsuita blog)
10
Martonvásári GasztroSó (Szilágyi Melinda)
25
Apró kövek (már)
12
Anyám, Magyarország (Bogdán József)
26
Szeretek tanítani (Zamfir Korinna)
14
Tanuljunk magyarul – Gárdonyi Gézától
26
Csuhészatyortól a lebomló zacskóig (Lechner Judit)
16
Versec – Szent Gellért templom (Vlasits Györgyi)
27

Részletek

Jöttek, álltak, dőltek

Néhány hangoskodó eldönti, kinek állítható szobor, és ki vált méltatlanná arra, hogy galambok szálljanak a fejére. Ezek az okosok gyakran tévednek, mert nem merik bevallani, legszívesebben saját maguk trónolnának kőbe vésve valamelyik köztéren.

Ünnep és imádkozás

Az ünnep magva mindig valamilyen emlékezés. Olyan erős középpont ez, hogy képes újabb rétegeket magához vonzani. Ünnepek alkalmával újabb jelentős események szoktak történni, s ezek hozzáadódnak a régebbiekhez. Az ószövetségi ünnepek múltja – más ókori népeknél is ez a helyzet – természeti eseményekkel, jelenségekkel kapcsolatos: a Naphoz, Holdhoz, így az időjárástól függő gazdasági tevékenységekhez köthető. Később ezek átértelmeződnek, mivel történelmi-társadalmi események társulnak hozzá. Jahve nagy tettei burkolják be az eredetileg természeti ünnepeket.

Rabszolgaság tegnap és ma

Az ókori közgondolkodás nem látott elvetendőt a rabszolgaságban, sőt, inkább különös kegyként értékelték, ha a legyőzött ellenséget nem gyilkolták le.

Fogolykiváltó Boldogasszony

Fogolykiváltó Boldogasszony, / oldd meg szívemnek láncait, / hogy végtelenbe szállni tudjon, / és megtalálja azt, akit / mindig kívánt és mindig szomjazott, / még akkor is, ha más után futott.

Kincses kis ládika

A ballada a közösség erkölcsi ítéletét azért hordozza, hogy elrettentsen, tanítson, példát adjon, igazodási pont legyen. Ennek a változatnak a vége a társadalmi ítélet finom megfogalmazása, a hírnév, emberi méltóság elvesztése (az ág tépdesése, a sárba taposás), s az is lehet, hogy csak egyszerűen a magány – az út melletti fa képében – a büntetés.

Nemeshegyi Péter SJ

Harminchét éves japán tartózkodásom után következett be váratlanul Európában a rendszerváltozás, és tért vissza a szabadság. Ettől kezdve folyamatosan érkeztek a levelek a Magyarországon működő jezsuitáktól, akik azt írták: „Tudjuk, hogy szereted japánkáidat, de itt, Magyarországon még nagyobb szükség van rád, mert mi, itteni papok és jezsuiták nagyon megfogyatkoztunk. Gyere haza, mert nagy az aratás és kevés a munkás.”

Apró kövek

Ahány kövecske, annyi emléktöredék, annyi élettörténet. Ki-ki elmond valamit abból, ami megesett vele a kommunista uralom idején. Mindegyik hívő ember, a legkülönfélébb foglalkozási ágakból. Két nagy csoportba foglalva: egyházi hivatásra szenteltek és Isten hívő népe.

Szeretek tanítani

Tanítottam is a neurológiát a református diakonissza-képzőben. Aztán az egyetem keretében megpályáztam egy tanársegédi állást a neurológián. Túljutottam a versenyvizsga két fordulóján, mindig jobb jegyet értem el, mint az, aki végül megkapta az állást. Be kellett látnom, hogy azt nem nekem szánták. A csalódás is hozzájárult ahhoz, hogy váltsak.

Csuhészatyortól a lebomló zacskóig

A koronavírus-járvány miatt közénk fészkelte magát az idegenkedés, a bizonytalan veszély érzete, ezért visszautasítjuk az üvegpoharat, a porcelánbögrét a strandi büfében. Inkább választjuk az eldobható eszközt, a pékségben megnyugtat az előre csomagolt kiflik látványa, és talán még mások sanda pillantásaitól is tartunk, ha elővesszük a zöldségesnél az otthonról hozott, ki tudja, hányadszor használt vászontáskát, tüllzacskót, és így kerül a bolt mérlegére a portéka. Fortélyos ez a félelem, de csalóka a remény, hogy bebiztosíthatjuk magunkat mindenféle fertőzéssel szemben, ha az egyszer használatosak után nyúlunk.

Azt olvastam az újságban

Csábító ajánlat: gyorsabb internet révén egy kétórás film letöltési ideje 6 percről 3,6 másodpercre csökken. (MN 2020. 6. 10.) Tényleg ez a gyorsaság lenne a legszükségesebb, legboldogítóbb vívmány az életünkben? Gyermekkoromban egyik nap elmentünk mozijegyet venni, aztán másnap vagy harmadnap megnéztük az óhajtott filmet, legalább századmagunkkal együtt ülve a nagy teremben. Utána még jó ideig beszélgettünk róla.