Az Új KALÁSZ 2020. február–márciusi száma

Tartalomjegyzék

Elment a józan ész? (Nemes Éva)
  3
Azt olvastam az újságban (UZS)
17
Kettős kötelezettség (Unger Zsuzsa)
  4
Távol és közel (Thomas Keating)
18
Jel, amelynek ellene mondanak (Nényei Gáborné)
  6
Rudnay Sándor (UZS)
18
A nagy hegyi tolvaj (Krizsán Ildikó)
  7
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
19
Zöld Marci (Berki Viola rajza)
  7
Ha a fejed tetejére állsz (Egri János)
20
A nagy hegyi tolvaj (Népballada)
  8
Úrvacsora (Dr. Szebik Imre)
21
Szivárvány havasán (Kotta)
  8
Küldöttgyűlés hirdetése
21
Egy akol, egy pásztor (Móricz Zsigmond)
  9
Nyári Kalász-tábor hirdetése
21
Mujkó (Móra Ferenc)
10
Hírek, események (Budapest, Solymár)
22
Hell Miksa (Nemes Éva)
12
Akarom (Reményik Sándor)
24
„Évtizedes” csacskaságok (Dr. Demeter Katalin)
14
A bűnbánó elefánt (Romhányi József)
25
Tavaszváró böjti ételek (Lechner Judit)
15
Répás leves (Iduci)
25
Nincs más, amit adni tudnék (Hegyi Éva)
16
Megvalló ima (Dér Katalin)
26
Áldott a szenvedés (Sabine Nägeli, ford. EK)
16
Lőcse, Szent Jakab templom (Vlasits Györgyi)
27
Hatvanéves jegyzetek (UZS)
16
 

Részletek

Elment a józan ész?

Józan Ész akkor kezdett háttérbe szorulni, amikor szülők azért támadtak a tanárokra, mert azok végezték a munkájukat, vagyis fegyelmezték a neveletlen gyerekeket, amelyre sok család már képtelen volt. Megviselte az is, hogy a nevelőknek tilos volt tájékoztatniuk a szülőket, ha egy diák drogozott, vagy egy diáklány teherbe esett, pláne, ha abortuszt akart csináltatni.

Kettős kötelezettség

A szövetséget felajánló Isten nem nagyszámú, egyedül álló emberrel lép egyenkénti kapcsolatba. Azt ígéri: népem lesztek! Így olyan kötelék jön létre, amely nem csupán a föld és az ég között feszül, hanem olyan, amely átszövi az emberek világát. Nem juthat fölfelé az egyén anélkül, hogy az idelent való emberi közösségbe is mind jobban be ne ágyazódna.

Jel, amelynek ellene mondanak

A gyermeki tekintet, a szűzi tisztaság, az anyaság, mind tükör, amelybe belepillantva szembesül az ember saját gyarlóságával. Márpedig az ember inkább tagadná a bűn fogalmát, mindenre talál mentséget, nem mer a gyarlóságával szembesülni. Hogy is merne, ha nem ismeri az irgalmat!? Ha nem ismeri az Isten bárányát, aki elveszi a világ bűneit? Inkább nem néz a tükörbe. A legegyszerűbb megoldás: összetörni a tükröt, megtaposni, befeketíteni.

Egy akol, egy pásztor

És nem volt felekezet. Nem volt ott katolikus és református és zsidó. Együtt voltak ott az ódon, elhagyott, elfelejtett romkápolna körül, az Isten szabad ege alatt, a babiloni vizeknél ott szakadt, hazasíró árva magyarok…

Mujkó

Valamikor nagy divat volt Magyarországon, hogy minden nagyúr tartott az udvarában valami jó eszű embert, akinek az volt a kötelessége, hogy szép tréfaszóban az olyan igazságot is szemébe mondja a gazdájának, amit más nem mert volna kimondani.
Akinek ez a mesterség volt a kenyere, azt úgy hívták, hogy udvari bolond. Furcsa hivatal volt az övé, az bizonyos. Ételben, italban dúslakodhatott, szép talitarka ruhában járhatott, a fején még éjszaka is hordhatta a csörgősapkát – az szent igaz. Hanem az is igaz, hogy ha zokon esett a gazdájának az igazmondás, nem ért a bolondnak az élete egy fületlen gombot. Elvették tőle a csörgősapkát, de olyankor, mikor a feje is benne volt.

„Évtizedes” csacskaságok

2019-ből átléptünk 2020-ba. Rádió-tévé világszerte tudósított a mulatságokról, és persze arról, hogy új évtized kezdődött el. No, most, aki elvégezte az általános iskola alsó tagozatát, tudja, hogy az első tízes egytől tízig tart. Ugyanígy az első százas egytől százig terjed, s a második százeggyel indul. Tehát új évtizedbe majd csak 2021-ben lépünk.

Tavaszváró böjti ételek

A zabpehely, a zabkorpa, a barna rizs is nagyon egészséges: magas rosttartalmú, és mivel ezek is többé-kevésbé hántolatlanul kerülnek a konyhába, fontos és érdemes a biogazdálkodásból származó termékeket keresni! Az áruk nem jelentősen magasabb, de a maghéjon lévő vegyszermaradvány bizonyára kevesebb, mint a megszokott termények esetében.

Hatvanéves jegyzetek

Ha túl változatosan pengeted a húrokat, sohasem tudhatod, kivel pendülsz majd egy húron. • Vágyainkban mindig a körülményeinket kívánjuk megváltoztatni, s elég ritkán a jellemünket. • Üzemi étkezőben: „Erre a máglyarakásra fel kellene ültetni a konyhafőnököt.”

Azt olvastam az újságban

■ 130 ezer szefárd zsidó nyújtotta be állampolgársági kérelmét Spanyolországban, mivel egy 2015-ben elfogadott törvény szerint a középkorban, az inkvizíció során elűzött népcsoport leszármazottai lehetőséget kaptak a visszatelepülésre.