Az Új KALÁSZ 2019. április–májusi száma

Tartalomjegyzék

Dizmász és a Pipás (Nemes Éva)
  3
Jó egészséget kívánok! (Sülye Károlyné)
16
Az ember itt a földön (Pilinszky János)
  4
Miféle harc ez? (Unger Zsuzsa)
16
Aki ismeri (Csanád Béla)
  4
A szeretet útja Biharba (Dr. Győrváriné Szeles Éva)
17
Ortodox húsvéti himnusz (kotta)
  4
Az agy a Teremtő műve (Freund Tamás)
18
Húsvéti stációk: 8. állomás (Barsi Balázs)
  5
Az apák szerepe (Raphael M. Bonelli)
18
Bibliai történelem (Unger Zsuzsa)
  6
A két farkas (N. N.)
18
Minden forrásom belőled fakad (NEK)
  8
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
19
A férfi és nő eredeti egysége II. (Babos, Gál, Vadász)
  9
Pontatlanul fogalmazott hirdetések (N. N.)
21
Kodolányi János (Nemes Éva)
10
Mestereknek mestere (kotta)
21
Julianus barát (Nényei Gabriella)
11
Az életkori sajátosságról (Dr. Demeter Katalin)
22
Kodolányi János koporsójánál (Bellon Gellért)
12
Hírek, események (Budapest, Mogyoród, Szolnok)
23
Benedek Elek (Nemes Éva)
12
Tudta? (Dizmász
25
Édes anyaföldem! (Benedek Elek)
13
Nutellamisu (nosalty.hu)
25
Teremtésvédők és természetvédők találkozója (L. J.)
14
Esti ima (Visky András)
26
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
15
Nagymama (Louis Ratisbonne)
26
Hajdanán ezt lehetett olvasni (Unger Zsuzsa)
16
A fehérvárcsurgói kastély (Vlasits Györgyi)
27

Részletek

Dizmász és a Pipás

Pipás Pista százéves történetében mese és valóság keveredik. Mi is volt röviden a tény? Néhány elkomorult fehércselédnél elszakadt a cérna, és meg akartak szabadulni „részögös, vadembör” férjüktől. E célból Pipás segítségét kérték. Ő „segített”. A tárgyalás során a bűntársak is kemény ítéletet kaptak, a Pipást (Rieger Pálnét) pedig a bíróság halálra ítélte.

Az ember itt a földön

Az ember itt a földön nem is annyira lépésről lépésre vándorol, mint inkább keresztről keresztre száll…Nekünk, esendő embereknek, ha utolsó „keresztünkről” beszélünk, gondolkodunk: épp elegendő a jobb lator keresztjét „választanunk”. Hogy ez mit jelent?

Aki ismeri

Aki ismeri amaz Ország / titkát, az nincsen egyedül, / keresztjére is vele együtt / Valaki más is fölfeszül.

Bibliai történelem

A honfoglalás és a bírák kora (XII–XI. század). Régészek feltételezése szerint a későbbi zsidóság nagy része eredetileg helybéli lakos volt, akik Kánaán síkvidéki városaiból húzódtak az ország hosszirányú közepe felé. „Oltóanyaguk” az Egyiptomból érkezett vándorcsoport lett, akik a Jahve-hitet hozták magukkal. A bibliai leírásban laza törzsszövetségként áll előttünk az akkori zsidó nép. Alkalmi vezetők (bírák) jellemzik e mintegy kétszáz éves kort.

Julianus barát

Egy Pécs környéki kis falu lakója, a gyermek Györk, a közeli kolostorban tanul, s ott kezébe kerülnek régi kódexek, amelyekből megtudja, hogy valahol távol van egy ország, Magna Hungaria (Nagy Magyarország), ahol magyar őseink elváltak egymástól. Egyik részük eljött nyugatra, hazát foglalt a Kárpát-medencében, és kereszténnyé lett. Másik részük ott maradt az Ural közelében, s mit sem tudnak „Jézus úrról”. – Györkből Julianus barát, dominikánus szerzetes lesz, akit nem hagy nyugodni a gondolat: el kell jutni testvéreinkhez, elvinni nekik a keresztséget, a megváltás örömhírét, hiszen üdvösségük múlik ezen.

Azt olvastam az újságban

Mátészalka a fény városa és Hollywood bölcsője – újabban így hirdeti-ajánlja magát a város. A jelmondat egyrészt arra utal, hogy már 1888-ban (Budapestet öt évvel megelőzve) közvilágítás volt náluk (a helybéli gyáros által vásárolt dinamónak köszönhetően); másrészt azt idézi fel, hogy innét vándorolt ki Zukor Adolf, aki a világhírű filmgyártó vállalat elnöke lett. Az ő fia pedig az ismert színész Tony Curtis. Ő apja lábnyomát keresve kétszer is járt Mátészalkán.

Miféle harc ez?

Sokszor eltűnődtem már a jó és a rossz lelőhelyén, küzdelmük helyszínén. Kívülről jönne a rossz, amit egyéniségem várfalánál kellene a magam benső jóságával elhárítanom, megfutamítanom? E feltevésben három bökkenő is rejlik. Először is, ha csak megfutamítom, visszatérhet. Másodszor az a szomorú beismerés, hogy nincs elsodró erejű jóságtartalékom.

Kedves Lányok!

Önkéntes tevékenységet azonban mi magunk is kitalálhatunk. Lehet, hogy egy idős néninek, akit a templomból ismersz, jól jönne a segítséged a bevásárlásban. Vagy ha néha meglátogatod és beszélgetsz vele. Lehet, hogy egy fiatal anyuka nagyon örülne, ha elmennél hozzájuk és játszanál a kisgyermekével, amíg ő kicsit utoléri magát a háztartásban. Lehet, hogy a templomkertben kapnál a barátaiddal valami hasznos munkát, ha előtte megkérdeznéd a plébánost, tudtok-e ott segíteni valamit.

Kárpát-medencei Kalász tábor Vácon

10–18 év közötti lányok számára 2019. július 7–12. Jelmondata: Az igazság szabaddá tesz benneteket. (Jn 8,32). Jelentkezés április 30-ig: kalasz@kalasz.t-online.hu