Az Új KALÁSZ 2018. december – 2019. januári száma

Tartalomjegyzék

Depitől a happyig (Nemes Éva)
  3
Lélekemelő 2. (Varga László)
16
A társadalom peremén (Sigfried Grän)
  4
Álomhozó illatok (Lechner Judit)
17
Virrasszatok! (Nényei Gáborné)
  6
Kávé a falra (internet)
18
Advent (Unger Zsuzsa)
  7
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
19
Gyümölcstelenül? (Paula Hoesl)
  7
Hajdanán ezt lehetett olvasni (Unger Zsuzsa)
20
Pólyába takarta (Don Tonino Bello)
  7
Idegen nyelv anyanyelv nélkül (Goór Judit)
20
Ablak az örökkévalóságra (Nemes Éva)
  8
Himnuszunk (R. J.)
21
Tudta? Befalazott ikonok (Nemes Éva)
  8
Hírek, események (Pápa, Szenegál)
22
Magánytól sajgó ünnep? (Dominika)
  9
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
23
Ha nálunk született volna (Alföldi Géza)
10
Két emelet boldogság (Varga Ottóné)
25
Szép Jézus (kotta)
11
Éld a napot (Aranyosi Ervin)
26
Olyan a világ, amilyennek elképzeled (N. N.)
12
Merre tovább? (internet)
26
Werner Alajos (Nemes Éva)
13
Tihanyi tájházak (Vojtek Katalin)
27
Vacsora szentestén (Dr. Demeter Katalin)
15
 

Részletek

Depitől a happyig

Isten a lelkünk középpontja. Ő teszi hallóvá a fülünket, érzővé a szívünket. Ő engedi meglátnunk: nem depisek vagyunk, hanem Előle menekültünk, és sebesre csatangoltuk magunkat. És happyk sem vagyunk: Ő érintett meg, szíven talált minket a Szó! Az Ige! S az Ige testté lett, és közöttünk élt. (Jn 1,14) Fölfoghatatlan! De örvendezzünk!

A társadalom peremén

A pásztorok is a megvetett foglalkozást űzőkhöz tartoztak. Fokozottan állt ez azokra, akik a nyájnak nem tulajdonosai voltak, hanem felfogadott béresek. A rabbik ajánlása szerint nem volt szabad a pásztoroktól tejet, gyapjút, kis bárányt vásárolni, mert feltételezhető volt, hogy ezeket lopták. „Rabló módon” viselkedtek a pásztorok akkor is, ha a nyájukat idegen mezőn legeltették. A pásztor kevesebbet keresett, mint a mezőgazdasági napszámos, tehát szinte kénytelen volt nem tisztességes módon keresethez jutni.

Virrasszatok!

Ma már nemigen fedezzük fel a virraszt szóban elrejtett virradatot. A virrad műveltető párja: virraszt. (Épp úgy, mint például ragad – ragaszt, forrad – forraszt.) Virrad, megvirrad minden nap a természet rendje szerint, de a sötétség órájában – anyagi és szellemi értelemben egyaránt – kellenek, akik őrzik a világosságot, eloszlatják a sötétséget, míg meg nem virrad.

Magánytól sajgó ünnep

A benső magányosság egyik legfőbb oka: mások elítélésének szokása. A magány és az ítélkezés rokon lelki betegségek. Az ítélkező ember – éljen bárhol, bármilyen körülmények között –mindig elégedetlen a környezetével. Úgy véli, hogy a felebarátaival szemben támasztott igényei igazságosak és vitathatatlanok. Ez természetesen téves vélekedés.

Werner Alajos

Főpásztora – felismerve az ifjú pap kivételes zenei tehetségét – Rómába küldte a Pápai Egyházzenei Intézetbe tanulni. 1930-ban teológiai doktori címet szerzett. Meghívták őt Palestrina örökébe - ahol 400 éven keresztül csak olasz karmesterek dirigálhattak, ő azonban lemondott a páratlan lehetőségről: Amit a szent városban, Rómában tanultam, azt szent hazám javára és felemelésére, itthon akartam kamatoztatni" – mondta később, döntését megindokolva.

Álomhozó illatok

Mi legyen még az álomhozó füves párnában? Szétmorzsolt mentalevél, hogy egy mély lélegzetvételre indítson, kakukkfű, hogy bátorságos álmokat hozzon, csipetnyi nyugtató hatású izsópfű, a nyári rét illatát idéző szurokfű. És persze kihagyhatatlan a citromfű. De rozmaringot semmiképpen ne tegyünk bele!

Azt olvastam az újságban

A keresztény a legüldözöttebb vallás a világon. Havonta átlagosan 255 embert gyilkolnak meg, 104 embert rabolnak el, 180 nőt erőszakolnak meg vagy zaklatnak, 160 embert börtönöznek be bírósági tárgyalás nélkül keresztény hite miatt, és 66 keresztény templomot támadnak meg az Open Doors szervezet kimutatása szerint. (CitizenGO 2018. október 31.)

Himnuszunk

Csaknem 200 éve, 1823. január 22.-én írta le Kölcsey Ferenc Himnuszunk szövegét szatmárcsekei magányában. Erkel Ferenc jó húsz esztendővel később zenésítette meg. Gyönyörű költői mű e 64 sor. A tudós irodalomtörténészek azonban nem túl gyakran emlegetik, hogy valójában miért is más ez, mint sok európai ország himnusza.

KALÁSZ év végi hálaadás

December 28-án, pénteken 10 órakor szentmise keretében köszönjük meg Istenünk gondviselő jóságát a Városmajori Kistemplomban (Bp. XII. Csaba u. 5.). Szeretettel várunk mindenkit!