Az Új KALÁSZ 2018. augusztus–szeptemberi száma

Tartalomjegyzék

Életmetaforák (Nemes Éva)
  3
Dankó Pista (Nemes Éva)
14
Nők a zsidó társadalomban (Sigfried Grän)
  4
Linné alkotmánya (Lechner Judit)
16
A címoldal képéhez (Salamon Nándor)
  6
Mese a buszon (kaprazatosutazasok.blogspot.com)
17
A nemzet gazdasszonyaihoz (Jókai Mór)
  6
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
18
Mindennapi kenyerünk (Hosszú Ferencné)
  7
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
19
Iskolai dolgozatokból (Nagy Beáta)
  7
Tudta? (Nemes Éva)
21
Székely asztali áldás (kotta)
  8
A rinocérosz (Rudyard Kipling)
21
A művész és műve (Magyar Kurír)
  9
Hírek, események (Budapest, Solymár)
22
Szentek, túl a tér–idő rácsain (Nemes Éva)
10
Bogisich Ferenc gyémántmiséje (Fekésházy Kinga)
23
Nádszál (Kányádi Sándor)
10
A Kalász-otthon környezetéről (UZS)
24
Egyházi látlelet (Vlasits Györgyi)
11
Hólabda-fánk (Szalai Jánosné)
25
Egyenfeszültség az ünnepeken (Demeter Katalin)
13
Krisztus élő Forrás (kotta)
26
Kettő a három tenorista közül (internet)
14
Néprajzi Múzeum Tápiószecsőn (Walter János)
27

Részletek

Életmetaforák

Aztán itt vannak az emberi kapcsolatok metaforái. A szerelmes ifjú nem azt suttogja imádottja fülébe: „Szívemnek gyöngyháza", hanem csak beszól: „Hello! Szerinted is működik köztünk a kémia? Lájkolom a futóművedet!” Hogy ezzel miért nem vagyok megbékélve? Azért, mert az embert és kapcsolatait vegyületnek tekinti, illetve gépként kezeli.

Nők a zsidó társadalomban

A zsidó vallás a férfi dolga volt. Sok vallási kötelesség alól (melyek egy időben kiváltságokat is jelentettek) az asszonyokat „felmentették” és kizárták. Nem kellett nekik évente háromszor Jeruzsálembe zarándokolniuk; a sátoros ünnepen nem kellett sátorban lakniuk; a Halld Izrael! imádságot nem kellett naponta elmondaniuk; a Tórát sem kellett tanulmányozniuk (az iskolák csak fiúknak voltak berendezve).

Iskolai dolgozatokból

*Anonymus III. Béla névtelen jegyese volt. *A janicsárok felmentek Budára, elszaporodtak és elfoglalták a várat. *Arany János velszi bárdokkal sújtott le a Habsburg-házra.

Nádszál

Fölégették a nádast, / most pernye és korom / és árván maradt árnyak / gyászolnak a havon.

Egyházi látlelet

Mögöttük már nem volt szilárd szülői háttér, őket már elragadta a bulizós, „virtuális” világ. Szüleik úgy vélték, hogy a Plébánián vannak, miközben ők a „Méj Vízben” (egykori Balatonalmádi szórakozóhely) gázoltak…

Egyenfeszültség az ünnepeken

Ritkán szervezünk esküvőt, s még ritkábban vagyunk menyasszonyok. De gyakran vagyunk résztvevői a szertartásnak. Én azt gondolom, hogy a meghívott családtag, barát, ismerős feladata az esküvőn nemcsak az, hogy együtt örüljön az ifjú párral és sok boldogságot kívánjon. Feladata, hogy az ünnepélyességhez hozzájáruljon. Mégpedig úgy, hogy az ünnephez méltón felöltözködik. Nem kell örömanyához illő kalapot viselni (túlöltözni sem illő), de ne is farmerban-trikóban „essen be” a szertartásra.

Dankó Pista

Mai napság, amikor vad idegen ritmusok szennyes árvize készül elönteni a magyar gátakat… Urak, úrfiak, válogatott cigánylegények, a Dankó Pista eltörött hegedűjét meg kell reparálni, mert különben nemsokára darabokra hasad a világ legfájdalmasabb és legdicsőségesebb eleven hangszere is: a magyar nép lelke!”

Linné Alkotmánya

Fölösleges igyekezet a növények között „rangsort” felállítani, hiszen a mindennapi kenyér valóban nélkülözhetetlen az életünkben, de ha a reggeli friss zsemle ropogtatása közben néhány szál illatos virágra is rápillanthatunk, akkor a lélek és a test egyszerre jut táplálékhoz!

Azt olvastam az újságban

A teljes magyar kínai közösség húszezres lehet. A második hullámban Kína más vidékéről érkeztek, többségük keresztény (öt templomuk van), vallásuk a református felekezetéhez hasonló, erős dél-koreai behatással. Az ő gyerekeik is kiléptek az elzártságból: tökéletesen beszélnek magyarul, és már nem elégszenek meg a kereskedéssel, nem csupán szakácsok, hanem vállalkozásokba fognak. (MI 2018. 7. 7.)

Krisztus élő Forrás

Krisztus, élő Forrás, szomjast szomjazol, ismeretlen Vándor, társunk az úton. [refr. Szent asztalodnál megnyílik szemünk, megtört Kenyérből testvérek leszünk.]
Úton járók étke, táplálj, üdvözíts, Isten hegycsúcsára néped fölsegítsd! [refr.]
Életünk reménye, hitünk szent titka, Út, Igazság, Élet, világ Világa. [refr.]
Feltámadott Krisztus, szívünk, lelkünk áld. Tedd élővé bennünk húsvéti csodád! [refr.]