Az Új KALÁSZ 2017. augusztus–szeptemberi száma

Tartalomjegyzék

Könyvek sorsa (Nemes Éva)
  3
Ötletes nők
15
Szent István király (Bartholomeosz)
  4
Nápoly és Rada (Szomor Anikó)
16
A test (Pavel Velikanov)
  4
Ugyan édes komámasszony (kotta)
17
Te győzd le jóval a rosszat (Unger Zsuzsa)
  5
Menyasszony, vőlegény (kotta)
18
Más vallásúak (UZS)
  6
Gyerekek az operáról
18
Cranachék házában (Karl-Heinz Pfeiffer)
  6
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
19
Mária kis tükörképe (Perlaki Flórián)
  8
A pitypang meséje (Tompa Mihály)
20
Türelem (Stella Leontin)
  9
Solymári népszokások (Milbichné Tallér Mária)
21
Szelíd úttörő (wikipedia)
  9
Sic transit gloria mundi (Nemes Éva)
21
Tompa Mihály (Nemes Éva)
10
Hírek, események (Szentendre, Kápolnásnyék, Bp.)
22
Levél egy kibujdosott barátom után (Tompa Mihály)
11
Arany-sarok
23
Virágernyők a nyári kertben (Lechner Judit)
11
Recept: Túrós piskóta (Varga Lászlóné)
25
„Ültess fát” (Dr. Demeter Katalin)
13
Vácszentlászló (Vlasits Györgyi)
27
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
14
 

Részletek

Könyvek sorsa

Egy másik, szintén nem kölcsönözhető könyvbe belelapozva, már az első oldalon elámultam. Pollák Miksa: Tompa Mihály és a Biblia. Az izraeli magyar irodalmi társulat kiadványa Budapest 1912. Alatta kék bélyegzővel: Magyar Szocialista Munkáspárt Bács-Kiskun megyei Bizottság Marxizmus-Leninizmus Esti Egyeteme Tanulmányi Hivatal. Egyetlen oldalon száz év magyar történelme!

A test

A kereszténység lényegében más felfogását a testről: a test nem egy „zsák, csontokkal és más tisztátalanságokkal tele”, és nem is a „lélek börtöne”. A test az egyetlen eszköz, melyben a lélek végigjárhatja életútját: vagy egyre jobbá és tisztábbá, vagy egyre sötétebbé válva.

Más vallásúak

Miért lenne más vallású egy evangélikus? Ugyanabban az érvényes keresztségben részesül, mint a katolikusok. És amikor már öntudatra ébred, és szavakkal is ki tudja fejezni hovatartozását és meggyőződését, tehát amikor már vallást tesz, akkor ugyanazt az Apostoli hitvallást mondja, mint mi.

Cranachék házában

Náluk megtanultam, hogyan kell dolgozni, megfogni a munka végét: számolni, tervezni és gazdálkodni. Itt lettem az evangélium Mártája. Luther ugyan a Máriákért rajongott, akik Jézus lábához telepszenek.

Szelíd úttörő

Ócsárlói nem tudták, hogy Carsonnak egy náluk is hatalmasabb ellenséggel, a gyorsan súlyosbodó mellrákkal is harcolnia kell. Ő mégsem törődött a vegyipar rágalmaival: bölcsen és méltósággal tette, amit elhatározott. A Néma Tavasz felkeltette John F. Kennedy elnök figyelmét is, majd hamarosan szövetségi és állami szintű vizsgálatok indultak, végül a DDT-t 1972-ben betiltották az USA-ban (Magyarországon már 1968-ban).

Tompa Mihály

Arany Jánoshoz élete végéig meleg barátság fűzte, levelezésük jelentős.
„…pusztulunk, veszünk, / Mint oldott kéve, széthull nemzetünk…!”
„Szívet cseréljen az, aki hazát cserél!”

Virágernyők a nyári kertben

Többnyire ilyenkor jönnek a parlagfű irtók, és öt centis tarlóvá aprítják az egész augusztusi katángmezőt a vadmurokkal együtt, megakadályozva a maghozást. Pedig egy ilyen szépen beállt vadvirágos réten nem sok esélye van a gyökerekkel sűrűn beszőtt talajban a parlag növényeinek, libatopnak, ürömnek, parlagfűnek!

„Ültess fát!”

Építész barátom meséli, hogy házát felújítani szándékozó rokonához ment tanácsot adni. A ház fölé csodálatos, hatalmas fa-ősanya borul. A háziasszony tervei között szerepel a fa kivágatása is. Az építész tiltakozik: megváltozik a ház klímája, ki ne vágassa. Nem baj, feleli az asszony, már megvettem a klímaberendezést.

Azt olvastam az újságban…

145 éve indult el az osztrák-magyar tengeri expedíció, hogy megkeresse az északkeleti átjárót (amin át az Atlanti óceánról a Csendes óceán vizeire lehetne eljutni). A Tegethoff 24 fős személyzetéből egy volt magyar, a hajóorvos. 1873 augusztusában szárazföld szegélyét pillantották meg. Az így felfedezett szigetcsoportot feltérképezték, és Ferenc József császárról nevezték el. A sikeres expedíció dacára a Monarchia sohasem kísérelte meg elismertetni a szigetcsoport feletti tulajdonjogát, hogy így az gyarmatává lett volna. 1920-ban a Szovjetunió tette rá a kezét.
A hajó útját egy idő után 10–12 méter vastag jégtáblák zárták el, s ezek fogságából nyáron sem sikerült kiszabadulniuk. Felderítés és vadászat céljából kutyaszánnal nagyobb utakat tettek meg. 1873 augusztusában szárazföld