Az Új KALÁSZ 2017. június – júliusi száma

Tartalomjegyzék

Bőrben az igazság? (Nemes Éva)
  3
Éneklő Magyarország (Nényei Gáborné)
14
Az Egyház (Pavel Velikanov)
  4
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
15
Szent Péter és Szent Pál apostol (Stella Leontin)
  5
Wágner Viktória (Nemes Éva)
16
László királynak vitéz lovagságát (Lechner Judit)
  6
Kukutyin és a zabhegyezés (Szomor Anikó)
18
Üdvözlégy kegyes Szent László király (kotta)
  7
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
19
Tévhitek (Unger Zsuzsa)
  8
A boldog ember
21
A címoldal képéhez (Unger Zsuzsa)
  8
Artemisz meg a sárgafesték (Nemes Éva)
21
Kiröppenés (Karl-Heinz Pfeiffer)
  8
Gyerekzsúrok, ajándékok (Dr. Demeter Katalin)
21
Az Angolokhoz jártam (Mohás Lívia–UZS)
10
Hírek, események (Budapest, NET, Vác)
23
Kolostorkertek illata (Lechner Judit)
12
Recept: Márványkocka (Konopás Andrásné)
25
Mária, Isten egyetlene (Nényei Gáborné)
13
Bucsuszentlászló (Vlasits Györgyi)
27

Részletek

Bőrben az igazság

Elgondolkodtató, hogy amit korábban a büntetés, megalázás, csonkítás, rabszolga-megjelölés módszereként alkalmaztak, és így is élt a közfelfogásban, az ma „menőnek" számít. Pedig hát ez a divatőrület annak lehet áruló jele, hogy az ember tudatosan (vagy akár át nem gondolt módon) rabszolgaként bocsátja magát valaki másnak a rendelkezésére. Az is érdekes, amiről lelki gondozók számolnak be: ha tetovált emberek Krisztushoz találnak, kezdik úgy érezni, hogy bőrfestéseik nem illenek Isten gyermekeiként elnyert rangjukhoz, és szeretnék eltűntetni azokat.

Az Egyház

Az Egyháznak van egy dicsőséges oldala: azok a szentek, akik a mai napig közöttünk élnek, és van egy tragikus oldala: azok, akik hívőnek nevezik ugyan magukat, de tetteikkel megtagadják Krisztust. Minden bűn, amit egy keresztény ember követ el, nem az Egyház bűne, hanem az Egyház ellen elkövetett bűn: a bűnnel az ember elvágja azt a köldökzsinórt, amely összeköti őt az anyja testével – és ha nem hagy fel a bűnnel, és nem tanúsít megbánást, akkor menthetetlenül halottá válik, és leválik az örök élet élő, életet adó fájáról.

László királynak vitéz lovagságát

Magyarországon valamikor a Gentiana cruciata volt a pestis ellenszere. Arany János balladája, a Szent László füve gyönyörűen leírja a felfedezés történetét, érdemes előkeresni és újraolvasni!

Kiröppenés a nimbscheni bárkából

Luther személyes helyzete ez idő tájt ugyancsak kilátástalan volt. Barátai családapaként fáradoztak, és asszony gondoskodott róluk, miközben ő vigasztalanul, munkáiban és kudarcaiban magára hagyva egyedül kuksolt a „Fekete kolostor” tornyában. Szegényen, mint a templom egere – ami nagyszámban futkározott körülötte – és lerongyolódva, mint a remetebarlangok lakói. – Nekünk pedig a szigorú nimbscheni klauzúrában azon főtt a fejünk, hogy miként hagyhatnánk el cisztercita kolostorunk Noé-bárkáját, hogy új fészket, sőt netán fészkelő helyet találjunk magunknak.

Az angolokhoz jártam

A szerzetesrendeket a kommunisták szétverték. Megszűnt az iskolám, amelybe én már az első percben beleszerettem. A későbbiekben leveleztünk, és kétszer láttam Mater Bodolait, az osztályfőnökömet. Ez a hetvenes években történt, Dél-Amerikából jött haza, a Vác közeli Migazzi kastélyban találkoztunk.

Kolostorkertek illata

Az idei kemény tél sok kolostorkerti fűszercserjénk fagyállóságát próbára tette. A magasra növő, kámforos illatú angol levendulák szinte mind elfagytak, az izsópok a föld alól óvatoskodtak elő áprilisban, hiszen vesszőik tövig visszafagytak, és nagyon sok rozmaring elpusztult. De néhányan, védett udvarokban, a Balaton közelében most is túlélték a fagyos napokat, ha ezekről készítünk dugványokat, tovább visszük a hidegtűrő géneket: a déli jövevények lassan alakulnak, hozzászoknak a mi kontinentálisabb éghajlatunkhoz, ahogy évszázadok óta próbáljuk őket így, kiválasztással meghonosítani a kertjeinkben.

Mária, Isten egyetlene

Arra vágyunk már zsenge kisgyerekkorunktól, sőt anyánk méhétől fogva, hogy egyetlenként szeretve így megszépüljünk és beteljesedjék boldogságunk. Isten nem csap be minket: ha szívünkbe oltotta az egyetlenség vágyát, meg is adja a lehetőséget, hogy beteljesedjék. Ehhez vezető út a tisztaság, s az igazi jegyesség útján a tiszta házasság.

Azt olvastam az újságban…

Az alumínium minőségromlás nélkül közel 100%-ban akárhányszor újrahasznosítható! Így az elsődleges nyersanyagokból készülő fémhez képest az újrahasznosított alapanyagból előállított alumíniumhoz 95%-kal kevesebb energia szükséges. Ebből az következik, hogy egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát takarítunk meg, amennyi egy laptop három órás működéséhez elegendő. (Humusz Hírek 2017.4.19.)

Telefonhasználati kisokos

Éld át a pillanatot! Az élmény leginkább akkor marad a tiéd, ha nem a telefon kameráján keresztül nézed, hanem közvetlenül megtapasztalod.