Az Új KALÁSZ 2017. április – májusi száma

Tartalomjegyzék

Tátikázó Magyarország (Nemes Éva)
  3
A titkos értelmű rózsa (Lechner Judit)
14
Kiüresítette önmagát (Eisenbarth Krisztina)
  4
Rózsa, alma, cseresznye (Kosztolányi Dezső)
15
Árverés (Ismeretlen)
  5
Képelmélkedés (Mt 11,28–30)
15
Alleluia (William Boyce – kotta)
  6
Ez a zöld dolog (Ismeretlen)
16
Isten bízik az emberiségben (Böjte Csaba)
  6
Megbontott katedrális (Csécsi László)
16
Énekeljük az Úrnak (Szent Ágoston)
  7
Már könnyebb lesz a döntés (Pécsi–Nényei)
17
Szómagyarázat (Hozsanna, Alleluja)
  7
Egyiptomi gyerekek (Nemes Éva)
18
Közelebb vagyunk egymáshoz
  8
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
19
A címoldal képéhez (UZS)
  8
Földünk (Orgoványi Anikó)
20
Kedves Nővértársaim! (Karl-Heinz Pfeiffer)
  9
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
21
Keresztség és bérmálás (Pavel Velikanov)
10
Leckék együttélésből (Dr. Demeter Katalin)
22
Jankó (Benedek Elek)
11
Hírek, események (Solymár, Szombathely)
23
Gyermek-móka (Ismeretlen)
12
Recept: Kozáksapka (Horváthné Terike)
25
Laborfalvi Róza (Nemes Éva)
13
Bakonyszentlászló (Vlasits Györgyi)
27

Részletek

Tátikázó Magyarország

Valaki azt mondta, 2017 a lázadás éve lesz. Ezzel vigyázzunk! Ki ellen lázadunk? Az átgondolt, pontosan megírt kompozíció csodálatosan ívelő melódiái ellen? A kottát olvasó, az Alkotó szándékait megvalósítani akaró, karizmatikus dirigens ellen? Vagy az állandó gyakorlás, a közösen elvégezendő feladat, a lelkesen, becsületesen végzendő munka ellen? Tátikázásból nem születik Harmónia

Kiüresítette önmagát

Ő a Seregek Ura, Istene / és szétszalad sosemvolt serege, / s ő ott marad baráttalan, / üres éggel, atyátalan / Bűnért büntetve bűntelen / zuhan rá rémes gyötrelem.

Halleluja

Ez a liturgiából jól ismert szó az Újszövetségben csak a Jelenések könyvében fordul elő, ott viszont négy alkalommal is az örvendező mennyei énekben (Jel 19,1–7). Ez is összetett szó. A halelu jelentése: Dicsérjétek az Urat! A ja pedig Isten nevének (Jahve) rövidített alakja.

Közelebb vagyunk egymáshoz, mintsem gondolnánk

A reformáció idején elkövetett bűnök nem a mi vétkeink. Ugyanezen idők érdemei nem minket ékesítenek. Mégis, azok az idők és a következő századok itt vannak bennünk és közöttünk: elveinkben, ítéletalkotásunkban, érzületünkben, a családi emlékezésben, szokásainkban. Ha így áll a dolog, akkor nem kell belekövülnünk a múltba. A történelmi örökség általunk is alakítható.

Jankó

Manapság nemcsak az úrnak fia akar úrnak maradni, de úrrá akar lenni a szegény ember fia is. Te ne akarj úr lenni, fiam. Ez az a “pálya”, amely leginkább el van árasztva a magyar hazában, s épp azért e pályán a legnehezebb a boldogulás. Valakinek dolgozni is kell, s hidd el nekem, az az igazi úr, aki semmihez sem jut ingyen, munka nélkül. Ez tesz magaddal megelégedetté, s a megelégedésnél nagyobb kényelmet én nem ismerek.

Laborfalvi Róza

Élete nagy fordulatát az 1848-as forradalomnak köszönhette. A legenda szerint március 15-én, a Bánk Bán díszelőadásán találkozott először a nála nyolc évvel fiatalabb Jókai Mórral. A felfokozott hangulatban a színészkirálynő egy kokárdát tűzött Jókai kabátjára, s a találkozásból perzselő szerelem lett – elsősorban Jókai részéről. Döntésük, hogy összeházasodnak, óriási vihart kavart a családok és a barátok körében is. Petőfi, aki pikáns múltja miatt kalandornak tartotta Rózát, a “borzalom" miatt barátságuk megszakításával fenyegette meg a fiatal írót.

Képelmélkedés

Ám az Úr nem égéstermékek raktározására szánta testünk, hanem a Lélek templomául. Tüzet hozott – nem füstöt – olthatatlan tiszta lobogást.

Ez a zöld dolog

Annak idején az emberek buszra szálltak, a gyerekek biciklivel vagy gyalog mentek iskolába, és nem használták az anyukájukat 24 órás taxiszolgálatként. Egy szobában egyetlen konnektor volt. Nem volt szükségünk egy rakás konnektorra, hogy több tucat készüléknek áramot biztosítsunk.

Szent Márton oltárterítő

Egy éven át bárki jöhetett a plébániára szombatonként 9–16 óráig, így olyanokat is oda tudtunk csalni, akik még az egyház környékén sem jártak. Az alapminták I. Ferenc József felesége, Sissi koronázási térdelőpárnáján találhatók. A Budavári Nagyboldogasszony templomban használt párna ugyanis höveji csipkével volt díszítve. Az elkészült oltárterítő megáldására a székesegyházban, szentmise keretében került sor.