Az Új KALÁSZ 2016. október-novemberi száma

Tartalomjegyzék

Sorsok és tanulságok (Nemes Éva)
  3
Az időskor (A. V. Csernyajev)
14
Irgalmadban nem vizsgáltad (M. L. King)
  4
Az üres szék
15
A szeretet nem tesz rosszat (képelmélkedés)
  4
Miről mesél a galagonya (Lechner Judit)
16
Fordított Nibelung-ének (Eisenbarth Kriszta)
  4
Hármasikrek két anyától (Nényei Gáborné)
17
Asszony a fronton (Polcz Alaine)
  5
A címoldal képéhez
18
Lehet-e rossz véleményünk (Unger Zsuzsa)
  5
Ötöst érdemelsz magyarból
18
Ignácz Rózsa és a hallgatás évei (Makkai Ádám)
  6
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
19
Kodály 1956-ban (Keresztury Dezső)
  8
Hírek (Tápióbicske, Tápiószentmárton, Pettend)
20
Emlékeim 1956 őszéről (Dr. Pávics Lászlóné
  8
Kis Kalász (Szilágyi Melinda)
21
A nekem jutott forradalom (Unger Zsuzsa)
  9
Ismét az ajándékozásról (Dr. Demeter Katalin)
23
Várom a holtak feltámadását (Nényei Gáborné)
11
Recept: Kunsági mazsolás (Sülye Károlyné)
25
Engesztelő ének (kotta; Bárdos–Dienes)
12
Budapest–Vizafogó (Vlasits Györgyi)
27

Részletek

Sorsok és tanulságok

Az 1989-es rendszerváltozás Pap elvtársnak újabb lehetőséget adott: megtorlás nélkül visszavonulhatott, és élvezhette megérdemelt, boldog, nyugdíjas éveit. Nem tette. 1994-ben szolgálati fegyverével lelőtte feleségét, majd önmagával is végzett.

Irgalmadban nem vizsgáltad

Jézus a keresztről ékesszólóan hirdetett egy magasabb törvényt. Ő tudta, hogy a régi, szemet szemért filozófia révén a végén odajutunk, hogy mindenki vak lesz. Ő nem akarta a rosszat rosszal legyőzni, hanem jóval győzte le a rosszat. Bár a gyűlölet keresztre feszítette, felelete a mindenre kész szeretet volt.

Ignácz Rózsa és a hallgatás évei

Aki túl jó író volt ahhoz, hogy elhallgattassák, de ugyanakkor túl karakán, és túl magyar ah-hoz, hogy futtassák, leminősítették ifjúsági íróvá. Ezért jelent meg annyi Ignácz Rózsa regény a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadónál – 14 éven felülieknek! – mondja a gondos fülszöveg.

A nekem jutott forradalom

Egy idő után – talán február elején – megkezdődött a tanítás két újdonsággal. Jött egy pap és hittanórát tartott nekünk, a nyelvtanárunk pedig átváltott a németre. Éreztük, hogy egyik sem fog sokáig tartani. Egy pici ellenállást ekkor is tanúsítottam.

Várom a holtak feltámadását

Jézus holttestét sírba helyezték. Az evangélisták följegyezték az asszonyok és férfiak nevét, akik a tisztességes temetésért fáradoztak, a sírhelyet adták. Fontosnak tartották, mert Jézus harmadnap üresen talált sírja az ő feltámadására utal. Azóta a sír a keresztények számára a feltámadás hitének jele. Kolozsváron, a Farkas utcai templom egyik sírkövén ez áll: „Ide várja Jézussát Apafi Mihály, Erdély fejedelme”

Az időskor

Az időskor, mint röntgensugár, hibátlanul megmutatja, hogy az ember mennyire állja meg a helyét az életben. Egyesek, még ha nagy vezetők voltak is vagy világhírnévnek örvendtek, az évek múlásával csupán a szánalom érzését keltik, míg mások csodálatos, bölcs öregkort érnek meg. Az ilyenekről mondta bölcs Salamon: „Ékes koszorú a fehér hajkorona, az igazságosság útján található” (Péld 16,31).

Azt olvastam az újságban

Magyarországon évente közel tíz millió fát kell kivágni a papírgyártáshoz. Mindenkire jut egy, hogy személyenként 100 kg papírt felhasználhasson, illetve elpocsékolhasson.
Aradtól húsz km-re fekszi a világosi mező. A fegyverletételről (1849. 8. 13.) nem egyedül Görgey Artúr, hanem egy tábornokokból, törzstisztekből álló haditanács döntött. Kettő kivételével mindnyájan bólintottak. A honvédek, huszárok egymás karjába roskadva zokogtak, némelyik századnál darabokra vágták a csapatzászlót, és egymás közt szétosztották. Ennyi maradt a szabadságból…

Ismét az ajándékozásról

Olykor sült libamájat ajándékozok zsírjában. Ezt egyszerű elkészíteni, és persze nagyon finom. Nem mellesleg nem is olyan drága, mint amilyennek látszik, hiszen hetekig lehet belőle vacsorázni. Két feltételt kell betartani Az egyik, hogy ne az ünnepek előtt vegyük meg, amikor felszökik az ára, hanem például októberben, mikor engedményesen adják. (A zsírral teljesen befedett máj hónapokig eláll, ezért jókor elkészíthető ajándék.) A másik, hogy nem kell 80 dkg-os csúnya nagyot venni, hanem 40 dkg-os helyes kicsit. Harmadik feltétel is lehetséges: lebenyénél kettéválasztani a májat, s így két ajándék lesz belőle.
Ha valami nem kell az ajándék csinosításához és pénzkidobásnak tartok, hát az a díszes karácsonyi papír és kötöző szalag. Jó drága, s a megajándékozott egyetlen pillantást sem vetve rá, tépi le a csomagolást. Sokkal olcsóbb és szellemesebb a krepp-papír, a csomagolópapír, és a már említett spárga és rafia. Ehhez pedig nagyon illik a színes bogyós ágacska dísznek.