Az Új KALÁSZ 2016. augusztus-szeptemberi száma

Tartalomjegyzék

Börtön és óvoda (Nemes Éva) 3
  3
A címoldal képéhez (UZS) 15
15
A szívtelen szolga (Unger Zsuzsa) 4
  4
Judit nővér (Magyar Kurír) és utolsó üzenete 16
16
Életünk színtere 2. (Unger Zsuzsa) 5
  5
Mi van fölöttünk? (Lechner Judit) 17
17
Nem fog elszemtelenedni? (Unger Zsuzsa) 5
  5
Egymás kedvéért születtünk (Pécsi Rita – NÉ) 19
19
Vívódunk (Beer Miklós) 6
  6
Michelangelo a tanítványaihoz (Illyés Gyula) 20
20
Az élvezet (Pavel Velikanov) 8
  8
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa) 21
21
Embertelen és emberhez illő élet (Végh László) 9
  9
Kalász a nemzetek között (Komolafe Magdolna) 22
22
A magyarok szimfóniája (Szent Gellért legendája) 10
10
Kis Kalász (Szilágyi Melinda) 23
23
Siess keresztény (kotta) 10
10
Nyúliskola (Romhányi József) 24
24
Egy 450 éves évfordulóra (Nényei Pál) 11
11
Recept: Bécsi almás pite 25
25
Korlátlan hatalom (Vaszil B. Nyeszcjarenka) 13
13
Kunszentmárton (Vlasits Györgyi) 27
27
Tornácomon (Tompa Mihály) 15
15
 

Részletek

Börtön és óvoda

A börtön és az óvoda keveréke, ez a szocializmus. Az ember odaadta az államnak a lelkét, a lelkiismeretét, a szívét, cserébe pedig kapott élelmiszer-fejadagot – vallja az egyik áldozat.

A szívtelen szolga

A király ismét maga elé idézi adósát, és számon kéri tőle – immáron nem a pénz kezelését, hanem a másik emberrel való bánásmódot. Ha rajta megkönyörült, akkor neki is irgalmasnak kellett volna lennie társával szemben! Gonoszságával azonban eljátszotta hitelét. Ugyanolyan sorsra jut, mint a másik, akit az adósok börtönébe záratott.

Életünk színtere 2.

Irgalmat várnak, akik bűnbe estek, mert olyan kegyetlen megbélyegzettnek maradni. Irgalmat várnak a hitetlenek, akik nem érzik jól magukat a bőrükben, de nem tudnak abból kibújni. Irgalmat várnak a hívők, akiknek vallásossága örök élcelődés tárgya.

Vívódunk

Komolyan vesszük-e Jézus szavait, amikor arról az emberről beszél, aki egyre nagyobb csűrökbe gyűjti a termést? Ha fékezni akarjuk a bevándorlást, akkor ezeket az egyre nagyobb csűröket ne itt építsük fel, hanem ott, ahol ténylegesen nagyobb a szegénység. És ne morzsákat szórjunk az éhezőknek.

Tornácomon

Végtére elborul s nyomasztó nagy éj lesz: / A levert lélek egy sötét vágyat érez: / Nem élni! nem élni! / De egy-egy csillag gyúl a felhőkben távol: / Remélni! remélni!

Judit nővér

Judit nővért az utolsó héten felkereste Udvardy György pécsi megyéspüspök, aki idehaza szoros munkakapcsolatban állt vele. Szentmisét mondott betegágyánál, és elhozta magnószalagon Judit nővér alábbi üzenetét (nem igazítottunk a szöveg magyartalanságán; így talán még inkább hozzáhallhatjuk saját, jól ismert hangját.)

Egymás kedvéért születtünk

Már a méhen belüli életünkben eldől, hogy agyunk férfias vagy nőies beidegződéssel fejlődik-e ki, illetve milyen lesz hormonjaink befolyása. Így tehát, ha gyermekeink egy lakatlan szigeten nőnének fel, a fiúk ott is harcolnának a többi fiúval a hatalomért, a lányok pedig babusgatósak lennének és papás-mamást játszanának. Az, hogy egyenjogúak vagyunk, politikai kérdés lett, de hogy egyformák vagyunk-e, ez már nem lehet politikai kérdés! Ez biológiai, pszichológiai tény, a Teremtés törvénye!

Azt olvastam az újságban

A nagy divatmárkák (Zara, Gap, H&M) részére kambodzsai nők napi 12 órás műszakban varrják a ruhákat, ezért havonta 140 dollárt (kb. 39 ezer forintot) keresnek. Szegény nőknek a munkahelyre utazás is életveszéllyel jár: nincs tömegközlekedés, ezért zsúfolt teherautókon zötykölődve teszik meg az utat. Tavaly mintegy hétezer varrónő szenvedett balesetet ütközések miatt, és 130-an életüket is vesztették. (MN 2016. 5. 10.)