Az Új KALÁSZ 2014. december – 2015. januári száma.

Tartalomjegyzék

Fenyőfa kék madárral (Nemes Éva)
  3
A szombathelyi székesegyház művésze (VR)
16
A mi Urunk előtörténete (Unger Zsuzsa)
  4
Szókratész és az üldöző
17
A címoldal képéhez (Mária és Erzsébet)
  4
Mese a kétről és a kettőről (dr. Szegfű Mária)
18
Adventi kánon, Advent (Eisenbarth Kriszta)
  5
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
19
Jelenti magát Jézus (Nényei Gáborné)
  6
Béke ima
19
Napkeleti bölcsek (Alfred Schilling)
  7
Harangi László (Weibl Lipót)
20
Egy régi karácsony-est (dr. Pávics Lászlóné)
  9
Elhunyt Szentmihályi Szabó Péter
20
A Mécses lelkiségéről (Mária néni)
  9
Kis Kalász (Szilágyi Melinda)
21
Kislány a zongoránál (Leopold Stokowski)
10
Kedves fiatalok! (Böjte Csaba)
23
Mi így ajándékozunk (dr. Demeter Katalin)
11
A nagyapa gondjaiból (Veres Péter)
24
Csillagszóró (Hosszú Ferencné)
12
Kalász nagymamák (Máriabesnyő)
24
Világíts! (Balás Béla)
13
Túrós galuska (dr. Pávics Lászlóné)
25
Ezüst papír (Jorge Bucay)
14
Zokogás (Ambrusné Orla)
26
A kaktusz virága (Lechner Judit)
15
Zselickisfaludi népviselet (Zóka Éva)
27

Részletek

Fenyőfa kék madárral

Boldogtalannak lenni könnyebb, mint boldognak – írja könyvében a híres szerző, Jorge Bucay. Az argentin „lélekgyógyász” (pszichoterapeuta) – többször járt Magyarországon is –a különféle lelki nyavalyákkal hozzá forduló pácienseket nem szokványos módon gyógyítja. Közismert meséket, fabulákat gondolt újra, fogalmazott át a mai kor emberének sajátos rászorultsága, igénye szerint.

A mi Urunk előtörténete

Nem utálja a szűzi méhet, mely megmeríti az ősidőkben. Rendre társa lesz – a maga kicsinységében – minden élőnek, hogy méltán zengjen majd himnusz neki, minden teremtmény elsőszülöttének. – Az én eledelem az, hogy annak akaratát egyem, aki küldött engem! Ez az akarat nógatja osztódásra, elkülönülésre és rendeződésre sejtjeit. Ez akaratot magáévá téve lesz egyre élőbb.

Napkeleti bölcsek

A Jézus-eseményt Máté mintegy keretbe foglalja az ún. missziós paranccsal és a gyermekség-történettel, azon belül a napkeleti bölcsekkel. Minden népnek hirdetni kell az evangéliumot – mondja utolsó szavaival a Feltámadott. A mű elején pedig a minden népeket képviselő bölcsek jönnek Betlehembe: mivel a Kisded még nem tud járni, a szintén kiskorú, majdani tanítványok pedig még csak nem is sejtik, hogy milyen világra szóló feladat letéteményesei lesznek.

A Mécses lelkiségéről

Börtönpasztorációs szolgálatomban a levelezés során törekedtem legalább mozaikszerűen bemutatni a fogvatartottnak a jót, a tiszta gondolkozást, a kitűzésre méltó célokat. Bátorítottam a megújuláshoz szükséges erős akaratra, hogy a szabadult majdan megbecsült munkával, hittel álljon helyt otthonában, környezetében. Leveleimben tájékoztatom őket a kinti világról. Kisebb-nagyobb feladatokra buzdítom őket, és kíváncsi vagyok visszajelzésükre. Boldogan jelzem, ha jó híreket kapok. Nagyon örülök szolgálatunk eredményeinek, az ő kedveskedéseiknek (küldenek rajzot, fonalképet, ünnepi képeslapot).

Mi így ajándékozunk

Kedves ajándék a karácsonyfa alá teendő cserép búza. Ha már magunknak készítünk, igazán kevésből áll több cseréppel is elvetnünk. Luca-napján legalább hat-nyolc cseréppel vetek. Ha csak jelzésszerű, ajándékot szánok valakinek, éppen megfelelő figyelmesség, de kísérő ajándéknak is nagyon jó.
Felsorolni is alig lehet a jobbnál jobb ötleteket, amelyekkel a családtagok minálunk előrukkolnak. Egyszer az egyik testvérem egy pici makett házat kapott ajándékba. Akkor cserélték el lakásukat családi házra. Az ötlet pedig az volt, hogy fogpiszkálókra tűzött kolbászból készített kerítést az ajándék készítője. Jó ajándék lehet egy kedvelt, ám hibás tárgy megjavíttatása. Kedvenc szakácskönyvem már lapjaira hullott szét, s egyik lányomtól szépen beköttetve kaptam vissza karácsonyra. Mindig örömmel veszem kézbe, márpedig gyakran veszem kézbe. Szép ajándék a segítségnyújtás. Családom egy fiatal tagja azzal lepte meg idős rokonát, hogy az ünnepre megmosta az ablakait, s hogy az alkalomhoz illő legyen, ezüst csillámmal karácsonyi motívumokat fújt az ablakra.

Harangi László

László hamarosan végleg tolókocsiba kényszerült, de a világ mégis kitárult előtte. Írogatni kezdett, majd egyre bővebben ontotta az ifjúságnak szánt történeteket, melyek a Zászlónk, illetve a Kis Pajtás című újságban jelentek meg. Szívesen látogatták a gyerekek, és ő szeretettel, találékonyan foglalkozott velük. A cserkészmozgalom révén angolokkal, indusokkal és színes bőrűekkel is levelezésbe kezdett. A levélírást kifejezetten missziójának érezte. Néhány templomi énekünk is tőle származik. (Például: Zeng a harang, Jézusomnak szívén megnyugodni jó.)

Elhunyt Szentmihályi Szabó Péter

Én ígérem neked, az egyetlen Úr, nem tűnsz el a földről nyomtalanul.