Az Új KALÁSZ 2014. augusztus–szeptemberi száma.

Tartalomjegyzék

Szelfizzünk? (Nemes Éva)
  3
Álruhában és csupaszon
14
István előtt (Varga Domokos)
  4
Napra forgó virágok (Lechner Judit)
15
Vallás és erkölcs (Tarjányi Zoltán)
  6
Azt olvastam az újságban…(Unger Zsuzsa)
16
Kánai menyegző (Alfred Schilling)
  7
Ihlet és sugallat (Szentmihályi Szabó Péter)
18
Őrizzen meg titeket
  9
Napközis tábor (Ambrus Zoltánné)
20
Boldog az az ember (128. népdalzsoltár)
10
Kis Kalász (Köszöntő, Hogyan kezded a tanulást? Kézimunka-sarok, A két Forintos)
21
Sieger Köder
10
Hírek, események (Békefiné Kurdi Piroska, Martonvásár, Vác, Pettend)
23
Te győzd le jóval a rosszat! (Unger Zsuzsa)
10
Citromos túró parfé szeletek (Magyar Anna)
25
Anagrammák
10
Magadra vetted (Hegyi Éva)
26
Slachta Margit (Balogh Margit)
11
Sióagárdi viselet (Vargáné Kovács Veronika)
27

Részletek

Szelfizzünk?

A keresztény ember pedig lelki-szelfivel (önvizsgálattal) esik, kel. Nem az elfolyó időre hajolva nézegeti Semmiben eltűnő külső énjét, hanem azt a belső Ént keresi, Akinek képmása. A szelfi-divatban én nem a dühítő nárcizmust látom. Minden önarckép sóvárgás és fohász: Arcod keresem, Uram, Istenem!

István előtt

Állandó székhelyéül az esztergomi várhegyet választotta Géza. Annak a tövében és annak közelebbi-távolabbi környékén élt az ilyen legtöbb „szolgáló nép.”Mindjárt a várhegy alatt a többi között esztrigin-ek: így hívták a bőrpáncélok készítőit. Esztergom neve innen eredt. A fejedelmi katonaságnak csak egy része szolgált Esztergomban. A többiek az egyéb udvarhelyeken és néhány földvárban. De ha kellett, napok alatt mind összefutottak.

Vallás és erkölcs

Minden adat arra utal, hogy az ókori vallások kivétel nélkül misztériumvallások voltak. A vallásosság pedig abból állt, hogy időszakonként titokzatos rítusokat végeztek, melyek során igyekeztek önkívületi állapotba jutni. Akinek sikerült elérnie a kábulatot, az úgy tekintette ezt, mint az istenséggel való találkozást. Amikor aztán ennek vége volt, ugyanúgy folytatták tovább megszokott életüket. Az erős elvette a gyengébb tulajdonát meg a feleségét, vagy akár meg is ölte a gyengébbet. Az ősi magyar vallás is – a sámánizmus – misztériumvallás volt.

Kánai menyegző

Ha a szív szeret, ha mást megörvendeztet, akkor lesz maga is fogékony az örömre. Jézus tehát, aki Isten szeretetének hírnöke, egyúttal Isten örömének is hírhozója. Csak az öröm és szeretet illenek egymáshoz, az öröm nem fér meg az ellenszenvvel, gyűlölettel. A menyegző képében a szeretet, a bor képében az öröm – íme ez a Kánában „történtek” veleje, mely szerint Jézus tanítványai legyenek örvendező, barátságos emberek.

Slachta Margit

Utolsó parlamenti beszédét 1948. június 16-án tartotta, szenvedélyesen ellenezve az egyházi iskolákat államosító törvényjavaslatot. Mondandóját ezúttal is durva, alpári közbeszólások kísérték. „Vonulj kolostorba, Ofélia!” – szellemeskedett az MDP újdonsült főtitkárhelyettese, Marosán György.

Napra forgó virágok

Aki nevelt már napraforgót a kertjében, észrevehette, hogy amíg a bimbó még zöld, a virágzat nyaka hajlékony, és valóban úgy követi a Napot, mint az epekedő leányzók Toldi vitéz járását! Reggel keletre néz, lassan fordul dél felé, este pedig, amíg csak lehet, utána tekint a lenyugvó Napnak.

Ihlet és sugallat

A világ valaha szebb volt, / vadabb, de méltóságteljesebb. / Mióta ember él a földön, / az én szegény Földem beteg. / „Hajtsátok uralmatok alá!” mondtam, / de nem mondtam meg, hogyan – / amit most látok, elkedvetlenít, / bár minden uralomnak ára van.

Kárpát-medence Vácott

Határon túlról érkezett lányokkal kiegészülve harmincnégyen vettek részt az idei, immár nyolcadszor megrendezett táborban, mely a Hazataláló címet viselte. Ők hazajöttek, mi pedig lelki értelemben tágítottuk hazánk határait a magyar kultúra széléig: énekkel, tánccal, zenével és kézműveskedve.

Sióagárd viselete

Az úgynevezett „egytelepüléses” tájegységként nyilvántartott Sióagárd viselete egyedülálló, Számos házban ma is gondosan őrzik a régi ruhákat, sőt napjainkban újak is készülnek. A települési és egyházi ünnepeken az idősek mellett egyre több fiatal ölti magára a sokak által megörökített csodálatos sióagárdi viseletet.