Az Új KALÁSZ 2014. február– márciusi száma.

Tartalomjegyzék

Hol van már a tavalyi fló? (Nemes Éva)
  3
Milyen ünnepet? (Dr. Demeter Katalin)
17
Személyes keresztút (Olofsson Placid)
  4
Anagrammák (sport rejtvény)
17
Születés–halál–feltámadás (Nényei Gáborné)
  5
Március (Lechner Judit)
17
Erőss Zsolt emlékére (Hadházi Dániel)
  7
Paraszt (Fazekas Csongor)
18
Bibliai nők 2. (Gyürki László)
  8
Könyvajánló
19
Bartók Béla (szerk. Nemes Éva)
  9
Hírek, események (Leeds, Budapest, Vác)
20
Pál a cölibátus szószólója? (Alfred Schilling)
11
Hálát adok, hogy itt a reggel (kotta)
22
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
13
Te győzd le jóval a rosszat (Unger Zsuzsa)
24
Győrújbaráti előadás (Unger Zsuzsa)
14
Csirkemell őzgerincben (Dr. Pávics Lászlóné)
25
Szakadó gyökerem (Eisenbarth Krisztina)
16
Én nem tudtam (József Attila)
26
Ezt mondja Jézus (Reményik Sándor)
16
Cifraszűr, pásztorviselet
27

Részletek

Weöres Sándor

Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod őket, és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz.

Hol van már a tavalyi fló?

Nagyböjt van. Alkalmas, szent idő… Ne a „bűnös másikon” sírjunk, ne „liberális szörnyűségeken” borzolódjunk! Tömött templomokról se ábrándozzunk. Keresztény Magyarország? Ugyan! Hol van már a tavalyi hó?

Személyes keresztút

Amikor megérkeztünk a szovjet rabtelepre, azt mondták, hogy a hőmérséklet mínusz 46 fok. Hómező vett körül. A havon kellett állnom, több mint fél óráig, mezítláb, mert a vonaton az egyik szovjet rabtársam ellopta a cipőmet. Úgy éreztem, mintha tüzes parázson álltam volna. Bőgtem, mint egy gyermek, amíg teljesen érzéketlenné nem fagyott a lábam!

Születés – halál – feltámadás

A vajúdás végén, amikor a magzat sorra elveszíti addigi létének feltételeit, s ezzel párhuzamosan testünkben legnagyobbra nő a fájdalom, minden semmivé törpül körülöttünk. Csak a nagy küzdelem marad: eljutni a győzelemig. Körülöttünk vezényszavak csapkodnak, gyors, határozott mozdulatok, orvosok és nővérek együttes igyekezete.

Erőss Zsolt emlékére

Hó vakít, jég és szél együtt lehel rád örök fagyot, / S fejed fölött már mindörökre ezernyi csillag ragyog, / De a Nap és a Hold ezután úgy néz majd rád, mint / A székelyre, s a magyarra, ki legyőzte a Kancsendzongát.

Bartók Béla

A kis Bartók fiú négyéves korában már negyven dalt tudott, a szövegüket is, de nem énekelte. Ha valaki a kezdősort mondta, ő ott termett a zongoránál, és állva (mivel a székre való felülés még nehézségekbe ütközött) játszotta a szöveghez tartozó dallamot: egyetlen ujjal, de rendkívül pontos ritmusban szólaltatta meg.

Pál a cölibátus szószólója?

Pál nem beszél a házasság ellen, nem gondolja alábbvalónak, mint a tökéletes állapotként emlegetett megtartóztatást. A nőket sem tekinti másodrangúaknak, mint ahogy a nőtlen állapot dicséretéből az sajnos következni szokott.

Azt olvastam az újságban

Nem szabad haraggal megrázni a csecsemőt, hogy hagyja abba a sírást. Jó kedvből se dobálja fel senki a kicsit, mert ilyenkor ugyanúgy károsodik az agya.

Pártában maradva

A szerelem a tavaszi ébredéssel, lenge illatokkal, muzsikáló zsongással érkező állapotváltozás, kinyílás az ígéretes jövő felé: lassú lépésekkel, finom érintéssel. Óvatos szavak kísérik, felejthetetlen apró mozzanatok történnek, az érlelő várakozás, boldog reménykedés időtlen tágassága jellemzi. Szép évszak a tavasz, kár lenne, ha eltűnne, és helyébe is a hőségriadós nyár nyomulna.

Év végi hálaadás

Befejezésül megismerkedtünk a Ferenc pápa által is ajánlott imádkozással: Mondjunk egy imát minden ujjunkra! 5. Utoljára marad a kisujjad, legkisebb az összes ujj közül; így kell látnunk magunkat Isten és ember előtt. Miután imádkoztál az előző négy csoportért, akkor már megfelelő szemszögből látod saját szükségletidet, és jobban tudsz imádkozni ezekért.

Cifraszűr, pásztorviselet

A cifraszűrt a legszebb és „legmagyarabb” ruhadarabnak mondhatjuk, mert az ország határain nem terjedt túl, sőt a Kárpát-medencében élő más nemzetiségek is csak a magyar nyelvhatár mentén vették át.