Az Új KALÁSZ 2019. február–márciusi száma.

Tartalomjegyzék

Carne vale! (Nemes Éva) 3
  0
A pult másik oldalán (Lechner Judit)
16
Bibliai földrajz (Unger Zsuzsa) 4
  0
Gyerek az étteremben (Dr. Demeter Katalin)
18
Az Eucharisztia előtt és benne (Vadakkel–Heinzen)
  6
Képelmélkedés (Gal 6,14)
18
A férfi és nő eredeti egysége (Babos–Gál–Vadász)
  7
A szeretet útja Kassára (Dr. Győrváriné Sz. Éva)
20
Olvashatjuk a tiltott könyveket (Nemes Éva)
  8
Kedves Lányok! (Szilágyi Melinda)
21
Bujdosó könyv (Tormay Cécile)
  8
Az én antológiám (Bulányi György)
23
Kifogástalanok és tiszták legyetek (Máltai Hírek)
10
Okos telefonok (két kép az internetről)
23
Tudta? (Ozsvári Csaba könyvborítója)
11
Hírek, események (Egerbakta, Valkó, Budapest)
24
Bulányi György (Véghné Ilkó Györgyi)
12
Satufék (Júlia– facebook)
24
Azt olvastam az újságban (Unger Zsuzsa)
14
Piroska pogácsája (Szalkai Miklósné Piroska)
25
Hajdanán ezt lehetett olvasni (Unger Zsuzsa)
15
Márta és Mária (Eisenbarth Kriszta)
26
Ősi nyelvet örököltünk (Gyimóthy Gábor)
15
A seregélyesi Zichy kastély (Vlasits Györgyi)
27

Részletek

Carne vale!

A kép közepén, a kútnál, egy nő éppen vizet húz. A vödör vizében meglátja saját arcát. A nyüzsgő forgatagban a csönd és a tisztaság pillanata ez. Az evangéliumot ismerőknek a szamariai asszonyt idézi (Jn 4,1–30). A szamariai asszony megtért. Rátalált az Élő Vízforrásra. Azért búcsúzzunk el „fontosnak” tűnő dolgoktól, hogy tudjunk éberen figyelni, nehogy elszalasszuk életünk sorsdöntő találkozását! A kútnál bennünket is vár a szomjast szomjazó Krisztus.

Bibliai földrajz

Kapaszkodni tessék, mert igen meredek lejtő visz lefelé a Jordán völgyébe. A folyó messzi északról, a hófödte Hermon hegyből indul; átfolyik a Genezáret tavon, majd továbbra is egyenesen dél felé tartva végül beleömlik a Holt tengerbe. Útja során olyan sokat kanyarog, hogy a légvonalban kb. 100 km-es távolságot kétszer olyan hosszan teszi meg. A Jordán völgye maga is mélyföld, de a Sós tengernek is nevezett fogadója a szárazföldi világ legmélyebb része: víztükre a Földközi tenger szintjéhez viszonyítva közel 400 méterrel lejjebb van! A Bibliában említett két gonosz város – Szodoma és Gomorra – romjait is itt lehetne keresni. (Valószínűleg vulkáni földmozgás révén alakult ki ez a beltenger, s tűnhetett el benne a két település).

Tormay Cécile

Panem et circenses! Kenyér nincs, a főváros éhezve támolyog, cirkuszt hát a népnek. Leszakadt a ruha az elszegényedett százezrekről, talpig vörösbe kell hát öltöztetni a várost. Egész házakat vontak be, hídfőket, homlokzatokat, falakat. Vérvörösre mázolták még a villamoskocsikat is. És a forradalmi kormányzótanács Bécsnek, az éhező Budapest vörös díszleteiért, bőkezűen harmincmillió értékű vágómarhát adott...

Bulányi György

Gazdag életművét a személyes kapcsolatok, a közösségi munka és felrázó erejű előadásai mellett több ezer oldalt kitevő írásai jellemzik. Neve és személye a huszadik század második felében összeforrt a hazai katolicizmus történetével, a magyarországi kisközösségi mozgalommal. A kettős üldözés ellenére is hűséges maradt a meglátott evangéliumi értékekhez, s azokat továbbhagyományozta követői számára.

Azt olvastam az újágban

Ha azokat a vagonokat, amelyekben az embereket málenkij robotra vitték, egymás mögé helyeznék, Debrecenben lenne a mozdony és Székesfehérváron az utolsó szerelvény. (MI 2019. január 14.)

Ősi nyelvet örökültünk

Szélsőséges, rendkívüli volt, / ami ma extrém, / a tanfolyam ma csak kurzus. / Mi ez, ha nem agyrém! / A gyógymód ma terápia! / A viszály ma konfliktus. / Vetélytárs volt a rivális, / sértés volt – s nem inzultus... / Orvos ma nem megállapít, / hanem diagnosztizál. / A kétkedő szkeptikus ma, / tétovázó: hezitál... / Ifjúsági, junior lett, / új játékos debütál, / és a bőrápoló szerben / a formula hidratál... / Koncert helyett hangverseny volt, / fotó helyett fénykép, / idegenszók áradata / idegem nem tépték !

A pult másik oldalán

A kóstoló, a feltűnő cégtábla azonban csak első benyomásnak elég. Mindenkit csak egyszer lehet becsapni, tartja a népi bölcsesség. A tetszetős csomagolás, a figyelemfelkeltő mesterkedések nem pótolják a megbízható minőséget, a méltányos árakat. A visszajáró, elégedett vásárló megtartása ma is csak becsületes, kitartó munkával sikerül, de hosszú távon ez a jó befektetés.

Kedves Lányok!

Egyáltalán nem biztos, hogy az első fiú, akivel megismerkedsz, a sírig tartó, örök szerelmet hozza neked. Az együtt járás során ismerheted meg a másikat annyira, hogy el tudd dönteni, őt szánta-e a Jóisten társadnak. Az együtt járás kezdetén töltsetek minél több időt a barátaitokkal közösen. A szerelmes fiú ugyanis nagyon romantikus lehet kettesben, mondhat, ígérhet szépeket, de az, hogy milyen ember, leginkább akkor derül ki, amikor mások is jelen vannak.