Pápai csoport

Vezető kép

Csoportvezető bemutatkozása

Pataki Mátyásné (Anna Mária) Ani vagyok Pápáról. 40 éve élek itt férjemmel. Két fiunk van, két menyünk, és 4 unokánk, két iskolás, és két óvodás. Hála Istennek mindkét család itt él Pápán, külön vagyunk, de mégis helyben, így tudunk segíteni egymáson. Az idősebbik fiaméknál 3 unoka van, a fiatalabbnál 1, még mindannyian várakozunk a kistestvérre/testvérekre.

Férjemmel mindketten nyugdíjasok vagyunk. Amikor nem az unokákra vigyázunk, akkor a házi munka mellett szívesen olvasok, kertészkedem, kézimunkázom, kreatív dolgokkal foglalkozom, továbbá, egy kis sporttal és gyógyfürdő látogatással segítünk az egészségünket megőrizni.

Mióta létezik a csoport? Milyen gyakran, mikor és hol találkozik a csoport?

1993 óta működik Plébániánkon a csoport. Első vezetőnk 11 évig rendkívüli rátermettséggel vezette, majd ezután javasolt engem erre a feladatra. Akkor úgy gondolta, hogy ő már kifogyott az ötletekből és fiatalítani kell. Most pedig pontosan én gondolom így 17 év távlatából. A rátermett kiszemelt utódot már megtaláltam, de még egy kis időt kért.

A foglalkozásokat minden hónap első hétfőjén tartjuk 17-19-ig. Előre szoktunk készíteni éves munkatervet, persze a “műsorváltozás jogát” fenntartjuk, mert hát ember tervez, Isten végez.

Hány tagja van a csoportnak? Milyen korosztály?

Jelenleg 23 bejegyzett tagunk van. Ebből általában 13-an szoktunk részt venni a foglalkozásokon.

Az életkort tekintve, vegyes korosztályú a csoport, zömében nyugdíjasok alkotják, a fiatalok 40 és 50 közöttiek.

Mi jellemzi a csoportotokat, a találkozóitokat?

A szeretetközösség, az egymásra figyelés és egymás segítése, bátorítása.

Megemlékezünk csoporton belül az egyházi ünnepeinkről, nemzeti ünnepeinkről.

Tartunk kézműves foglalkozást, helyi értékekről ismeretterjesztést, irodalmi, történelmi előadást meghívott előadóval, egészségünk védelmében orvosi, gyógyszerészi és dietetikus szakember által nyújtott előadásokat hallgathattunk. Többször volt már arra példa, hogy valamelyik társunk meghívására az otthonába mentünk, és ott elkészítettünk egy-egy szezonális ételt, vagy új finomsággal ismertettük meg a csoportot. Egyik év márciusában a foglalkozásra viszont otthon elkészített reformkori ételeket vittünk, hogy megismertessük a csoportot Petőfiék gasztronómiájával.

Szeretünk énekelni, imádkozni, ez sosem marad el a foglalkozásainkról. Az, hogy vannak idős és idősebb tagjaink, nagyon sokat jelent nekünk, tőlük tapasztalatokat gyűjtünk, és a régi hagyományokról is hallunk. Szoktunk csak beszélgetős összejövetelt is tartani, amit úgy hívunk: “Csak ülök és mesélek”, amikor gondjainkat, örömeinket osztjuk meg. Többen vannak egyedülállók a csoportban és nagyon szívesen jönnek a közösségünkbe. Többször hallottam tőlük, olyan jó valahova tartozni.

A csoporttalálkozókon kívül mit csinál még a közösség?

Nekünk úgymond két templomunk van, ugyanis a Szent Anna Plébániához tartozik egy újabban épült templom is, ahol gondozzuk a Lourdes-i Szűz Anya barlangot, a virágosítást a templom kertben.

A Plébánia által szervezett alkalmakon segítünk a vendéglátásban, tálalásban, sütemény sütésben.

Vállaltuk azt is, hogy keresztelő, vagy gyászmise alkalmával, ha szükséges segítséget nyújtunk a kevésbé jártas embertársainknak a liturgián való részvételben.

Elhunyt KALÁSZ társaink sírhelyét közösen, évente egy alkalommal felkeressük.

Mit üzensz az érdeklődő nőtársainknak?

Szeretetközösségben együtt haladva, hitünket megőrizve, a mai kesze-kusza világunkban is úgy gondolom, hogy talajt érezhetünk a lábunk alatt. Megerősítenek bennünket az ima alkalmak, a keresztút, a májusi, októberi litániák, a lelkigyakorlatok, a havonkénti szentségimádás.

2_csoportkep.jpg
Vissza