Váci Tábor
2011. Július 7-12.
  „Meghajtom térdemet az Atya előtt;
tőle származik minden közösség az égben és a földön”

(Ef.3.14-15.)

Kárpát medencei KALÁSZ tábor a Család Évében
2011. július 7-12-ig, Vácon

Minden közösség az Atyától származik, így a család, az egyház és a nemzet. Ez az egység idei táborunk alapgondolata.

A család gondolatának jegyében kérjük, hozzatok magatokkal családi történeteket, amiket szüleitek, nagyszüleitek időnként mesélni szoktak. Kérdezzétek, lehetőleg írjátok is le, és hozzátok magatokkal. Lehet olyasmi, amit ti műveltetek kiskorotokban, és mesélni szokták nektek, lehet hasonló, ami más családtagok, pl. szüleitek kisgyerek koráról szól, de lehetnek a történelem viharaiban megtörtént nagyobb események részletei, a háborúk, vagy a forradalom viszontagságaiból, fájdalmas, vagy lélekemelő, vagy éppen szívderítő történetek. Ezekből a kis történetekből (mert nem kell, hogy hosszúak legyenek) egy kis gyűjteményt szeretnénk összeállítani, s talán lesz, ami méltó helyét az újságunk lapjain is megtalálja. A tábor folyamán a programok és kirándulások pihenőinél egymásnak felolvassuk mindnyájunk épülésére. Szüleitek segítségével rajzoljatok családfát: legalul magatok és testvéreitek, fölötte az ősők sokasága ágazik-bogazik – ameddig az emlékezet visszavezet.

A családi életre készülünk is, mint szoktunk, háziasszonyi tudásunk gyarapításával, (főzés, kézimunka, otthon teremtés művészete), és azzal is, hogy mesét tanulunk. Egy jó édesanya szinte észrevétlenül lopja be gyermeke szívébe a hit és erkölcs alapvető kincseit a mesélés meghitt perceiben. Rúzsa Mária néni fog bevezetni minket a mesemondás rejtelmeibe, és be is tanít egyet, amihez a jelmezeket is ott fogjátok megalkotni a többetek által már jól ismert Kata néni segítségével. Ehhez fog kapcsolódni a tánc is, megelevenednek a szereplők Marika néni segítségével.

A boldog család beleépül az Egyházba, Krisztus testébe. Ha nem, előbb-utóbb elszáradt szőlővesszőhöz hasonlít. A híres Váci Székesegyház közelében leszünk, s lelki beszélgetésekkel, imádsággal, gyónással, mindennapi szentmisével erősítjük kapcsolatunkat Krisztussal, aki az Egyház feje.

A nemzet, a honismeret már korábbi táborainknak is témája volt. Idén Vácon és Visegrádon gazdagodunk ismeretben, élményben.

Táborunk a KALÁSZ történetében nevezetes esemény lesz: ez lesz az első komoly program az egykor elkobzott Népfőiskolánkért kapott kártérítésből vásárolt
Kalász-házban. Címe: Vác, Hattyú utca 9.

(A Székesegyház jobboldaláról nyíló Gasparik Kázmér utca mintegy 100 méter után egy kis terecskén ipszilon alakban kettéválik, s annak bal szára a Hattyú utca. Autóval a Kosd felől jövő autóútról jó jönni, mert a Székesegyház felől behajtani tilos.)

A tábor tervezett programja

2011. július 7. csütörtök

Délután 4 órától gyülekezés a Kalász-házban, elrendeződés. 6 órakor indul a belvárosi séta szakavatott vezetővel. Naplemente a Duna-parton. Este bemutatkozás, ismerkedünk egymással, s mint minden este: ima.
A további hétköznapokon 6 órakor ébredünk, szentmise ¾ 7-kor a „Fehérek templomában”, majd reggeli, útravaló készítés. Délelőttönként kézművesség, tánc, délutánonként mesemondás, készülés a keddi előadásra, vacsora után imádság, lelki táplálkozás. Az ebédünk idén többnyire vendéglőben lesz, ritkábban főzünk.

Egyéb programok:

Július 8. Péntek: „Memento Mori” - Egy épségben megtalált többszáz éves kripta látogatása,

megelevenedik a múlt.
Július 9. Szombat: a Székesegyház megtekintése a váci segédpüspök atya vezetésével, majd
este a Vasárnap előesti szentmisén is ott veszünk részt.
Július 10. Vasárnap: Kirándulás Visegrádra – vonattal Nagymarosig, onnan hajóval
Július 11. Hétfő: korábbi lelki előkészületeink gyümölcseként gyónásban lelki újjászületés,
majd testünket is megfürdetjük a váci strandon.
Július 12. Kedd: táborunk befejező napja. Készülődés a délutáni előadásra,
kézművesség, meseelőadás, zene, tánc,
és nagyszabású főzés magunknak és a vendégeknek.

Délután 5-kor előadás szüleinknek, vendégeinknek. Várjuk őket szeretettel!

A legalább 16 éves korú táborozóknak folytatás az egerszalóki ifjúsági táborban július 13-17-ig. Jelezze, aki szeretne menni, annak küldjük a programját. Az interneten is megtalálható.

Mi szükséges?
A szokásos ruházaton, tisztálkodási eszközökön túl
- diákigazolvány
- egy kisebb háti, vagy oldalzsák napi vándorlásainkhoz (elemózsia, pulcsi, stb. vitelére)
- szép, illendő hosszúságú ruha a szentmisékhez, (nem nadrág, nem pucér vesék)
- hálózsák, (akinek nincs, huzat, lepedő, mert valamennyi takarót, párnát tudunk adni)
- laticel matrac (szivacsmatracunk is van néhány!)
- első napra hideg élelem, innivaló
- biblia (ha van kicsi)
- hangszerek, kották (zongoránk itt sajnos nincs, esetleg elektronikust tudunk szerezni)
- családfa, családi történetek, lehetőleg A/4-es lapra írva
- játékok, amit bent lehet játszani
- fürdőruha, fürdősapka, törülköző, napsapka
Köszönettel vesszük idén is, ha hazait tudtok hozni, pl. süteményt, tartós élelmiszert, kolbász-félét, lekvárt, savanyúságot, zöldfélét, stb. Ezúttal főzni valót nem, azt a váci Kalász hozza szeretettel.
Költség
Pályázati támogatást sajnos nem kaptunk, várhatóan 8000 Ft kiadás jut egy főre. Ha marad belőle – reméljük – a maradékot visszaadjuk a tábor végén.
Senki se maradjon távol anyagi okokból! Összefogással mindent meg lehet oldani!

Szeretettel vár a két budapesti és a váci KALÁSZ csoport